26 meldingen van uitbuiting door diplomaten in Nederland

Een Filippijnse medewerkster van een Saoedische diplomaat moest zeven dagen in de week 18 uur per dag werken.

Het hoofdkantoor van het International Strafhof in Den Haag. Er zouden ook klachten zijn over werknemers van deze internationale organisatie.
Het hoofdkantoor van het International Strafhof in Den Haag. Er zouden ook klachten zijn over werknemers van deze internationale organisatie. Foto Martijn Beekman/ ANP

In de afgelopen vijf jaar hebben 26 personeelsleden van diplomaten bij ambassades en internationale organisaties melding gemaakt van uitbuiting bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat blijkt uit documenten die zijn opgevraagd door de Volkskrant via de Wet openbaarheid van bestuur (WOB).

De meldingen betreffen onderbetaling, slechte arbeidsomstandigheden en ‘ongewenste omgangsvormen’.

Klachten vooral bij diplomaten uit Midden-Oosten

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil vanwege de privacy van deze ‘kwetsbare groep’ niet zeggen welke nationaliteit de uitgebuite personeelsleden hebben. Ook wil het ministerie - om de diplomatieke relaties niet te schaden - niet aangeven om welke ambassades en instellingen het gaat.

Volgens non-profitorganisatie FairWork, die strijdt tegen moderne slavernij in Nederland, gaat het om personeel uit de Filipijnen, Indonesië, Zuid-Amerika en Afrika. Zij zouden worden uitgebuit door diplomaten van veertien verschillende ambassades, het Internationaal Strafhof en het Europees Octrooibureau.

Veel van deze diplomaten werkten bij ambassades uit het Midden-Oosten, zoals Saoedi-Arabië, Qatar, Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Libanon en Jordanië. Ook waren er klachten over diplomaten uit India, Bolivia, Ghana, Kameroen, Somalië en Suriname.

Onschendbaarheid diplomaten

Het huishoudelijke personeel van de diplomatieke instellingen houden uit angst vaak hun mond, zo schrijft de Volkskrant. Maar in een aantal gevallen waren de klachten zo ernstig dat zij wel hun verhaal deden. Een voorbeeld zijn voormalige Filippijnse personeelsleden van diplomaten uit Saoedi-Arabië. Zij hadden een zevendaagse werkweek van 18 uur per dag, werden onderbetaald en hadden een verbod om naar buiten te gaan.

Een van de personeelsleden vertelde dat ze zo weinig te eten kreeg dat ze etensresten uit de vuilnisbak moest halen. Ze ontvluchtte uiteindelijk de residentie door over de omheining van de tuin te klimmmen.

In Nederland werken er in totaal ongeveer honderdveertig werknemers in particuliere dienst bij diplomaten. Vanwege de onschendbaarheid van diplomaten is uitbuiting moeilijk aan te pakken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken probeert via halfjaarlijkse gesprekken met het huispersoneel van buitenlandse diplomaten eventuele misstanden te signaleren.

In een aantal gevallen is het ministerie ook in actie gekomen om de gemelde uitbuiting aan te pakken. Drie werknemers ontvingen na bemiddeling van het ministerie hun achterstallige loon en in twee gevallen werden vliegtickets verstrekt waardoor het uitgebuite personeel kon terugkeren naar huis.