Zestig mensen in Nederland besmet met zika

Het RIVM kon niet zeggen hoe de met zika besmette personen er nu aan toe zijn.

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).
Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Foto Koen Suyk / ANP

Sinds het begin van dit jaar is bij zestig mensen in Nederland het zikavirus vastgesteld. Slechts “een klein aantal” van hen was zwanger. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) woensdag.

Alle mensen raakten besmet in het buitenland. Het RIVM denkt dat het werkelijke aantal besmettingen nog hoger ligt:

“Waarschijnlijk zijn er veel meer mensen besmet geraakt, want maar een op de vijf mensen krijgt daadwerkelijk klachten na een besmetting. Verspreiding van het zikavirus binnen Nederland is onwaarschijnlijk omdat de verantwoordelijke muggen in Nederland niet voorkomen.”

Lees ook: Is Zika wel de echte boosdoener?

Een woordvoerder van het instituut kon tegenover persbureau ANP niet zeggen hoe de met zika besmette personen er nu aan toe zijn. Er zijn vermoedens dat zika bij zwangere vrouwen kan leiden tot hersenafwijkingen bij ongeboren kinderen, hoewel dit nog niet bewezen is.

Het zikavirus brak vorig jaar uit in Brazilië. De ziekte wordt verspreid door een specifiek soort muggen. Inmiddels is het virus verspreid naar meerdere landen in Midden- en Zuid-Amerika. Meerdere sporters hebben de afgelopen maanden laten weten niet naar de Olympische Spelen in Rio te gaan uit angst voor besmetting met zika.