Verdachte Joegoslavië-tribunaal Goran Hadzic (57) overleden

De Servische-Kroatische rebellenleider werd verdacht van de moord op honderden Kroaten begin jaren negentig.

Archiefbeeld uit 2011 van Goran Hadzic.
Archiefbeeld uit 2011 van Goran Hadzic. Foto Jerry Lampen/ANP

De voormalig Servisch-Kroatische rebellenleider Goran Hadzic is dinsdag op 57-jarige leeftijd overleden. Hij werd eerder aangeklaagd door het Joegoslaviëtribunaal vanwege oorlogsmisdaden tijdens de eerste periode na de Kroatische onafhankelijkheid, begin jaren negentig, maar is nooit veroordeeld. Hadzic overleed in een ziekenhuis in Novi Sad aan de gevolgen van een hersentumor.

De Servische Kroaat was vlak voor zijn arrestatie in 2011 de laatste voortvluchtige oorlogsmisdadiger uit de jaren negentig die gezocht werd voor de massamoorden tijdens het uiteenvallen van Joegoslavië. Hadzic was een belangrijk figuur in de door Kroatische Serviërs uitgeroepen ‘Republiek Krajina’ in Kroatië.

Hij wordt verdacht van de moord op honderden Kroaten en andere niet-Serviërs in Vukovar in de periode 1991-1995. Ook zou hij verantwoordelijk zijn voor de deportatie van tienduizenden mensen nadat de stad begin jaren negentig werd belegerd. De voormalig rebellenleider zelf hield altijd vol onschuldig te zijn.

Geen veroordeling

Tot een veroordeling van Hadzic is het nooit gekomen. Vorig jaar april werd hij uit humanitaire overwegingen vrijgelaten om thuis te kunnen worden behandeld voor zijn ziekte. Afgelopen mei vroeg de verdediging om de voorlopige opschorting voor onbepaalde tijd van zijn proces om te zetten in een formele beëindiging. Zover wilden de rechters toen niet gaan.