Turken protesteren tegen burgerschap voor miljoenen Syriërs

Ondertussen in Turkije

Turkije wil Syriërs die vijf jaar in het land verblijven een Turks paspoort geven. Turken zijn bezorgd over zoveel nieuwe landgenoten.

Foto AP

Syriërs die vijf jaar in Turkije zijn kunnen de Turkse nationaliteit aanvragen. Dat heeft president Erdogan aan het einde van de ramadan aangekondigd. Het leidt al dagen tot felle reacties onder de Turkse bevolking. #ÜlkemdeSuriyeliİstemiyorum (ik wil geen Syriërs in mijn land) werd trending topic op Twitter.


Burgers vrezen dat er drie miljoen Turkse burgers bij komen, ongeveer het huidige aantal Syrische vluchtelingen in Turkije. Die mensen hebben banen, scholing en huisvesting nodig. Ook krijgen ze op termijn stemrecht.

Oppositieleider Kemal Kiliçdaroglu beschuldigt Erdogan ervan stemmen te kopen door Syriërs paspoorten te geven. Die zouden nodig zijn om later dit jaar een referendum te winnen over een grondwetswijziging waarmee de president meer macht krijgt. Voormalige vluchtelingen zouden massaal op de partij van Erdogan stemmen, omdat ze dankbaar zijn voor het Turkse staatsburgerschap.

Die beschuldiging is niet realistisch. Buitenlanders moeten vijf jaar in Turkije zijn voor ze een Turks paspoort kunnen aanvragen. De oorlog in Syrië begon in 2011. De meeste vluchtelingen zijn pas later gekomen en zijn er dus nog geen vijf jaar.

Volgens het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken en de migratiedienst DGMM gaat het in de eerste fase om hooguit veertigduizend Syriërs die niet onmiddellijk mogen stemmen. In totaal om niet meer dan 300.000. De geheime dienst zal nagaan of er potentiële terroristen tussen zitten.

Het lijkt er meer op dat op regeringsniveau doordringt dat veel van deze mensen nooit naar Syrië zullen teruggaan en de kans moeten krijgen in Turkije een bestaan op te bouwen. Tot nu toe is alle hulp aan Syriërs in Turkije gericht op tijdelijke opvang.

Dat verandert sinds begin dit jaar. Dit hangt deels samen met het vluchtelingenakkoord tussen Turkije en de EU. Dat is erop gericht vluchtelingen te ontmoedigen via Turkije naar de EU te reizen. De EU betaalt mee om de opvang in Turkije te verbeteren.

In reactie op de felle kritiek zei Erdogan dat het nodig is voorwaarden te scheppen voor Syriërs om in Turkije te integreren en legaal te werken.

„Westerse landen openen hun deuren voor geschoolde individuen. Als wij de poorten zelf niet ook openen hebben ze geen andere keuze dan om te vertrekken. We willen zelf graag van hun kennis profiteren.”

Sinds een recente wetswijziging kunnen Syriërs in Turkije ook gemakkelijker een werkvergunning krijgen. De meerderheid van hen werkt zwart en wordt onderbetaald.

De afgelopen dagen doen vertegenwoordigers van regeringspartij AKP uitspraken over de noodzaak om goed opgeleide Syriërs en zakenmensen in Turkije te houden. Een mogelijke maatregel is Syriërs die in Turkije willen investeren voorrang te geven bij het verkrijgen van een paspoort, zodat ze de aandrang verliezen om door te reizen naar Europa.