ThuiskokPasta met kokkels

Vraag een Italiaan naar zijn favoriete pasta’s en de kans is groot dat hij onder meer de spaghetti alle vongole noemt. De pasta met kokkels, chilipepertjes en witte wijn wordt in Italië gezien als een nationaal gerecht. Maar in de Waddenzee en Nederlandse deltagebieden komen ook veel kokkels voor, dus zo’n fijne pasta maken kunnen wij hier ook.

Breng een pan met water en zout aan de kook. Voeg zodra het water kookt de pasta toe. Gooi de kokkels met een kapotte schelp weg en controleer of alle andere exemplaren gesloten zijn. Geopende schelpen kunnen voorzichtig tegen het aanrecht worden getikt; als ze alsnog dichtgaan, kun je ze gebruiken.

Zet een steelpan op middelhoog vuur en verwarm daarin de olijfolie. Bak de knoflook en de rode peper zachtjes aan. Roer totdat alles glazig is geworden en blus vervolgens af met de witte wijn. Voeg nu de kokkels toe. Schud de pan een paar keer om en sluit af met een deksel. Verwijder na 1 minuut het deksel van de pan, voeg de peterselie toe en schud de pan af en toe om. Zet als alle schelpen open zijn het vuur uit. Giet de pasta af als deze ‘al dente’ is. Meng de pasta en de kokkels in de grootste pan door elkaar. Schep in diepe borden en bestrooi met versgemalen peper. Verwijder de kokkels die niet open zijn gegaan tijdens het koken.