Bij gebrek aan Street View gebruikt de Faerøer Sheep View

Schapen met camera’s op hun rug moeten toeristen én Google warm maken om naar het eiland te komen.

De Faeröer door de ogen van een schaap.
De Faeröer door de ogen van een schaap. YouTube

Antarctica, de top van de Mont Blanc en het Groot Barrièrerif: deze bijzondere plekken zijn al te bezoeken via Google Streetview. Nog lang niet de gehele wereld is echter met enkele muisklikken op het beeldscherm te toveren. De Faerøer bijvoorbeeld, een eilandengroep in de noordelijke Atlantische Oceaan gelegen tussen Schotland, IJsland en Noorwegen met amper 50.000 inwoners. Het toerismebureau van het land bedacht daarom een ludieke actie om Google zo ver te krijgen ook op de Faerøer te komen filmen: Sheep View 360.

Het idee is simpel: bind camera-apparatuur op de rug van wat schapen - er zijn er naar verluidt meer dan mensen op de eilanden - en laat ze zo het hele eiland verkennen en vastleggen. Dat levert fors wat publiciteit, veel leuke plaatjes en hopelijk ook een toeristenstroom op, dacht de lokale VVV. Op die manier begon de campagne die een charmant doel dient: Google verleiden om ook het eiland digitaal te ontsluiten.

Dat gaat als volgt, meldt medewerker van het toerismebureau Durita Dahl Andreassen op haar blog:

“Ik heb voorzichtig een 360-graden camera samen met wat zonnecellen op de rug van een schaap geplaatst. Terwijl de dieren rondgrazen door de heuvels van de Faröer kunnen ze beelden maken van het eiland. Die foto’s worden weer naar mijn telefoon gestuurd zodat ik ze kan uploaden naar Google Street View, waardoor de Faröer eindelijk op een bijzondere manier op de kaart te vinden is.”

Petitie tekenen

Andreassen roept bezoekers van de website op een petitie te tekenen om Google zo te verleiden om het eiland te bezoeken om foto’s te maken voor de dienst Street View. Ze heeft inmiddels al verschillende foto’s en video geüpload. Ze zijn, samen met de schapen, hier te zien.