Senaat nog kritisch over verbouwing Binnenhof

De Eerste Kamer is nog niet klaar met de plannen van minister Stef Blok (Rijksdienst, VVD) om het Binnenhof ingrijpend te verbouwen. Senaatsvoorzitter Ankie Broekers-Knol (VVD) wil dat de minister alsnog voor de variant kiest waarbij de Eerste Kamer al na ruim twee jaar naar haar eigen gebouw kan terugkeren.

„Het Binnenhof is hét symbool van de parlementaire democratie in Nederland. We vinden het niet oké als dat symbool heel lang op slot gaat. Hoe eerder hier weer vergaderd wordt, hoe beter”, zei Broekers-Knol dinsdag tegen journalisten.

Vorige week stemde de Tweede Kamer in met een grootschalige renovatie waarbij het gehele Binnenhof 5,5 jaar volledig wordt afgesloten. Er is een variant mogelijk waarbij de Eerste Kamer, de Raad van State en de premier op het ministerie van Algemene Zaken sneller kunnen terugkeren. Maar die zou negen maanden langer duren en daarmee nadelig uitpakken voor de Tweede Kamer. Bovendien is deze iets duurder dan de geraamde 475 miljoen euro. „De Eerste Kamer hoeft veel minder ingrijpend gerenoveerd te worden, dus het is niet gek dat wij ook eerder terugkeren”, zei Broekers-Knol.

De verbouwingsplannen zijn geen wetgeving waar de Eerste Kamer over kan stemmen, maar de senaat heeft als medegebruiker van het Binnenhof wel inspraak. „Ik wil niet dat Blok denkt: nu de Tweede Kamer gestemd heeft is het wel klaar”, zei Broekers-Knol. (NRC)