Rechter: proef met bier bij de kapper mag

Nederlandse slijters spanden de zaak aan omdat ze van mening zijn dat een gewone winkel niet zomaar drank mag verkopen.

Ondernemers in dertig gemeenten experimenteren nu met mengvormen horeca en een winkel. Zo kunnen kappers hun klanten een wijntje inschenken en kan een café kunstwerken te koop aanbieden.
Ondernemers in dertig gemeenten experimenteren nu met mengvormen horeca en een winkel. Zo kunnen kappers hun klanten een wijntje inschenken en kan een café kunstwerken te koop aanbieden. Foto ANP / Lex van Lieshout

De rechtbank in Den Haag heeft woensdag besloten dat winkeliers hun klanten een biertje of glas wijn mogen aanbieden. In Nederland houden dertig gemeenten een proef met winkeliers die hun klanten alcoholische versnaperingen aanbieden.

De rechter oordeelde dat de SlijtersUnie onvoldoende aannemelijk gemaakt heeft dat de VNG iets doet wat niet mag. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft namelijk een beperkte rol in deze pilot: de gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van het plan.

Nederlandse slijters spanden de zaak aan omdat ze van mening zijn dat een gewone winkel niet zomaar drank mag verkopen, terwijl slijterijen gebonden zijn aan scherpe regels. Eerder deed de brancheorganisatie aangifte tegen de VNG wegens opzettelijke uitlokking van overtreding van de drank- en horecawet.

Een woordvoerder van de SlijtersUnie zei toen:

“Dat is illegaal, het staat expliciet in de wet dat dit niet mag. Drank is niet het middel om de binnenstad te redden”

Lees ook: Slijters doen aangifte tegen gemeenten die kappers prosecco laten schenken

Begin dit jaar startte de VNG de pilot ‘gemengde horecabestemming’ gestart nadat een aantal gemeenten daarom vroegen. Ondernemers in dertig gemeenten experimenteren nu met mengvormen horeca en een winkel. Zo kunnen kappers hun klanten een wijntje inschenken en kan een café kunstwerken te koop aanbieden.