‘Politiebureaus overspoeld door spelers’

Aldus politiekorps Amsterdam Boven-IJ op Facebook

Kom geen Pokémon vangen op het politiebureau, waarschuwt de politie Amsterdam Boven-IJ op zijn Facebookpagina. Landelijke media als NOS en AD schrijven erover. De reden om spelers bij voorbaat te waarschuwen is dat het spel in het buitenland al „voor de nodige problemen [heeft] gezorgd”, aldus het Amsterdamse politiekorps op Facebook. Het stelt: „in Australië en Amerika werden politiebureaus overspoeld met mensen die een Pokémon wilden vangen die in het bureau geplaatst was.”

Pokémon-spelers hebben inderdaad de neiging naar virtuele beestjes te zoeken op plekken waar ze niet horen te komen. Er zijn tal van meldingen van spelers die zich op verboden terrein begeven, zoals kerken of musea na sluitingstijd. Maar zijn politiebureaus in de VS en Australië echt „overspoeld” door spelers?

De meeste berichten over spelers die een politiebureau ingaan verwijzen naar een artikel van website The Verge over een politiebureau in de Australische plaats Darwin dat spelers op Facebook waarschuwt niet het bureau in te gaan om Pokémon te zoeken. Er staat niets over een groot aantal spelers dat het bureau binnenging. Een ander bericht, op website Dailyhive, spreekt van één speler die een politiebureau in Canada binnenwandelde op zoek naar Pokémon.

Conclusie: Het is onduidelijk waarom de politie Amsterdam Boven-IJ zegt dat bureaus in het buitenland zijn overspoeld door Pokémon-spelers. We beoordelen de stelling daarom als ongefundeerd.