‘Pokémon-jager veroorzaakt enorm verkeersongeluk’

Aldus een nepnieuwssite.

De meest vergezochte verhalen doen op sociale media de ronde over Pokémon Go. Meer dan eens blijkt de bron het Amerikaanse CartelPress.com, een site die nepnieuws verspreidt om zoveel mogelijk kliks te genereren.

Zo meldt Cartelpress: „ISIS claimt verantwoordelijkheid voor loginproblemen Pokémon Go” en „Pokémon Go: tiener vermoordt broertje omdat hij Pokémon zou hebben verwijderd.” Stuk voor stuk uit de duim gezogen.

Eén bericht van Cartelpress wordt op de sociale media veel gedeeld: een man in Massachusetts zou „een van de ergste verkeersongelukken” hebben veroorzaakt door midden op de snelweg te stoppen om Pokémon te vangen. Factchecksite Snopes controleerde het bericht: volledig verzonnen.

Cartelpress citeert politieagent Fredrick Jones: „Sms’en en rijden was al een serieus probleem, nu zou Pokémon Go spelen achter het stuur dingen nog erger kunnen maken.” Deze politieagent blijkt niet te bestaan.

En de foto bij het bericht? Geplukt van een nieuwsbericht over een verkeersongeluk bij Denver in maart 2014.

Conclusie: het bericht dat een Pokémonjager een enorm verkeersongeluk heeft veroorzaakt is, zoals de meeste verhalen op Cartelpress.com, onwaar.