Pokémon Go in de gloria – wat klopt er en wat niet

Game

Er is zeldzaam veel media-aandacht voor een nieuwe mobiele game. Dat heeft zo zijn effecten.

Pokémon Go-spelers verzamelen zich op de Grote Markt in Haarlem.
Pokémon Go-spelers verzamelen zich op de Grote Markt in Haarlem. Foto Remko de Waal/ANP

De grootste mobiele game ooit. Groter dan Tinder en Twitter. Duizenden stukken verschenen deze week over Pokémon Go – de nieuwe smartphonegame van Nintendo. Vol superlatieven – de één nog groter dan de ander. Maar zoals vaker bij mediahypes sluipt er ook ongefundeerde en onjuiste informatie de berichtgeving in.

Mocht u de opwinding gemist hebben: Pokémon Go is een locatie-afhankelijk spelletje waarbij de deelnemers buiten moeten rondlopen om virtuele beestjes (Pokémon) te vangen. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden, bijvoorbeeld als blijkt dat automobilisten tijdens het rijden naar Pokémon zoeken. Of als het AMC Pokémon-spelers waarschuwt niet in de kelder naar de beestjes te zoeken.

Pokémon Go is een mediagenieke game. Het maakt gebruik van relatief nieuwe technologie, is toegankelijk en zichtbaar in de openbare ruimte. Komt in een nieuwsluwe periode, waarin kranten en actualiteitenrubrieken toch gevuld moeten worden. Gratis pr voor Nintendo – door al die aandacht voor hoe groot de game is wordt de game vanzelf nog groter.

Het is onduidelijk hoeveel Nederlanders de game spelen (de lancering laat op zich wachten) en hoe groot de overlast van Pokémon-jagers in de openbare ruimte werkelijk is. Toch wordt alles wat er ook maar enigszins aan raakt plots nieuws. Denk aan de Japanse jongen die een Pokémon vond op het graf van zijn broer (Telegraaf, Metro). De Nederlander die ontslagen werd omdat hij tijdens het werken de game speelde (RTL Nieuws). Het bericht dat er „mogelijk” een twintigste Pokémon-film aankomt terwijl „die geruchten al langer rondgingen” (Nu.nl).

Of neem het nieuws dat Pokémonjagers bij Hattem in de buurt van het spoor liepen, waardoor de treinen langzamer moesten rijden (Nu.nl, RTL Nieuws, AD). Stel dat de mannen beukennootjes in plaats van Pikachu hadden gezocht, zou het bericht zo massaal de pers hebben gehaald?

In Baarn vonden vijf Pokémon-spelers maandag het lichaam van een vrouw in een vijver, de politie vermoedt suïcide. Het verhaal van De Gooi en Eemlander wordt overgenomen door RTL, Trouw, AD en talloze nieuwssites. Media-aandacht waar een woordvoerder van de politie Midden-Nederland „niet gelukkig” mee is. „Media berichten doorgaans terughoudend over zelfmoorden”, aldus de woordvoerder. Hij verbaast zich erover dat media nu breken met die ongeschreven regel, die in ere wordt gehouden uit respect voor nabestaanden. Wellicht had kunnen worden voorkomen dat bijvoorbeeld ThePostOnline de vondst van de dode vrouw omschreef als ‘bijvangst’ voor de Pokémonjagers.

We bekijken vier verhalen rond Pokémon Go. Wat klopt er wel – en wat niet?