‘Pokémon Go bedreigt je privacy’

...waarschuwen de Amerikaanse media, zoals Buzzfeed en Wired.

In de Amerikaanse media wordt gewaarschuwd dat de registratie bij Pokémon Go niet in de haak is. „Stop playing and fix this privacy hole”. iPhone-gebruikers moeten de app volledig toegang geven tot hun Google-account. Eigenlijk hebben alleen Googles eigen apps zo’n uitgebreide toegang.

Al snel doet het verhaal de ronde dat Pokémon Go je mail kan lezen en contactenlijst kan ‘leegtrekken’ – veel meer dan alleen te identificeren bij het spel.

Het Amerikaanse senaatslid Al Franken vroeg spelontwikkelaar Niantic zo snel mogelijk de voorwaarden aan te passen. Het bleek een vergissing, die het bedrijf na enkele dagen rechtzette met een nieuwe versie. Die gebruikt de Google-account alleen ter identificatie.

Een ander privacy-aspect gaat over Pokémon-jagers die zich plotseling zouden melden op locaties waar men liever geen pottenkijkers heeft. Een Hells Angels-honk bijvoorbeeld, of een kerk.

ICT-jurist Arnoud Engelfriet legt op zijn blog uit dat je iemand niet kunt verbieden om een café binnen te wandelen en zijn telefoon te richten op een onzichtbaar virtueel beestje. „Tegelijkertijd: een café is opengesteld om te kunnen zitten en wat te eten of drinken. Dus dan is het vervelend als mensen binnenkomen, dat knopje indrukken en weer weggaan. Helemaal als er zoveel mensen komen dat je gewone gasten er last van hebben.”

Ontwikkelaar Niantic laat weten dat het niet meer mogelijk is om verzamelpunten – PokéStops en PokéGyms – te verwijderen of aan te passen. „Alleen verzamelpunten die op een privé-terrein liggen of bij een school, worden verwijderd” laat het bedrijf weten.

Conclusies: Pokémon Go heeft zijn app snel vernieuwd. De te ruime toestemming die de eerste inlogmethode eiste lijkt een vergissing. Wie Pokémon-spelers wil weren zal via een bordje moeten waarschuwen dat rondhangen met een telefoon in de aanslag niet gewenst is. De stelling is grotendeels waar.