‘Nederlandse vrouw in Irak ontsnapt uit handen van IS’

Ontvoering

Laura Hansen: „Ik probeerde elke dag te ontsnappen uit hel.”

Laura Hansen op Koerdische tv.
Laura Hansen op Koerdische tv.

Een Nederlandse vrouw zou zijn ontsnapt uit handen van terreurgroep IS. Dat meldt het Koerdische televisiestation Kurdistan 24. De vrouw stelt zich in een interview van deze zender voor als Laura Hansen, in 1995 in Den Haag geboren.

Hansen zou in september 2015 door haar man zijn meegenomen naar Syrië. De man beweerde dat hij met haar op vakantie ging en vluchtelingen wilde helpen. Hij haalde haar over mee te gaan naar Raqqa, de stad in Noord-Syrië die IS als hoofdstad van het zelfverklaarde kalifaat ziet. Daar werd ze vastgehouden in een huis dat werd bewaakt door mannen met geweren. Na een week werd Hansen overgebracht naar de Iraakse stad Mosul, ook in handen van IS.

Dinsdag lukte het Hansen om te ontsnappen en zich over te geven aan Koerdische Peshmerga-strijders. Ze kreeg hulp van haar vader, die in contact was gekomen met Peshmerga. Hansen en haar twee kinderen van vier en één werden door de strijders opgevangen. De kinderen zijn gewond geraakt bij een bombardement. Over haar tijd bij IS zegt Hansen: „Ik probeerde elke dag te ontsnappen uit de hel waarin ik leefde.”

Hansen bekeerde zich op 17-jarige leeftijd tot de islam en trouwde met een man die zij op een datingsite voor moslims had ontmoet. Aan K24 vertelt Hansen dat haar man gewelddadig was en dat buren regelmatig de politie moesten bellen, maar dat zij vanwege haar zwangerschap niet van hem wilde scheiden.

In 2011 was Hansen al vermist, nadat ze wegliep uit een jeugdcentrum in Alphen aan den Rijn. Ze zat een maand ondergedoken bij een vriendin.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt geen informatie te kunnen geven over individuele gevallen, maar meldt dat het „recent een vraag om hulp” kreeg van een Nederlandse vrouw in Irak. Laura Hansen was een onbekende ‘uitreiziger’. Verschillende uitreizigers horen tot bekende groepen van extreme moslims zoals die in Zoetermeer en Den Haag. Maar er zijn er ook onbekende uitreizigers die niet bekend zijn bij jongerenwerkers of wijkagenten.

Opvallender is het moment van uitreizen. Hansen vertrok een klein jaar geleden met haar man en, toen nog, één kind. Uit recente cijfers van veiligheidsdienst NCTV blijkt juist dat het aantal uitreizigers afneemt. Het totaal aantal sinds 2012 is ongeveer 260. Ongeveer 40 van hen zijn inmiddels in Nederland terug en 42 personen zijn omgekomen. Op dit moment zijn dus nog zo’n 170 uit Nederland afkomstige personen in Syrië en Irak , onder wie vrouwen en minderjarigen. Zij worden meegeteld omdat ook van deze groepen een dreiging kan uitgaan. Sinds 1 mei worden kinderen vanaf 9 jaar die met hun ouders naar ISIS zijn gereisd, meegeteld in de uitreiscijfers omdat gebleken is dat IS kinderen inzet bij gewelddadigheden.