NASA toont eerste foto van Jupiter via ruimtesonde

De ruimtesonde Juno kwam op 5 juli aan bij de planeet en maakte op 10 juli haar eerste beeld van de gasreus.

De planeet Jupiter, gefotografeerd met Junocam. Ook te zien zijn (van links naar rechts) de manen Io, Europa en Gynamedes.
De planeet Jupiter, gefotografeerd met Junocam. Ook te zien zijn (van links naar rechts) de manen Io, Europa en Gynamedes. Foto AP via NASA

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft dinsdagnacht de eerste foto van Jupiter gepubliceerd die door ruimtesonde Juno naar de aarde is gestuurd. Het beeldmateriaal toont de planeet en drie van haar vier grootste manen (Europa, Ganymedes, Io). De foto vormt volgens de NASA het bewijs dat apparatuur ongeschonden is gebleven bij het afleggen van een eerste reis rond Jupiter.

Twitter avatar NASA NASA Take a peek! First pic from @NASAJuno in #Jupiter’s orbit! Close views still few weeks away: https://t.co/UjJr3xjhS9 https://t.co/XMLN0O9qQg

De sonde bereikte 5 juli na een reis van vijf jaar en bijna drie miljard kilometer de grootste planeet van ons zonnestelsel. Sindsdien cirkelt Juno in een ellipsvormige baan rondom het hemellichaam. De vraag was echter welke effect de intense straling rondom Jupiter zouden hebben op de meegestuurde apparatuur. De foto, die genomen is op 10 juli, toont aan dat alles nog prima werk, zegt NASA-onderzoek Scott Bolton:

“Dit beeld, afkomstig van de JunoCam, toont aan dat de sonde bij de eerste passage heeft overleefd en bestand is tegen Jupiter’s klimaat zonder kwaliteitsverlies. We zijn er klaar voor om Jupiter te gaan verkennen en kunnen niet wachten om de polen van de planeet in beeld te zien.”

Doel missie

Juno cirkelt de komende twintig maanden om de planeet om onderzoek te doen naar het ontstaan ervan. De taak van Juno is om zoveel mogelijk te weten te komen over de atmosfeer en de inwendige structuur van Jupiter - waar de aarde zo’n dertienhonderd keer inpast.

Lees ook: De spannende draai van de Juno-sonde om Jupiter

De handeling om de sonde in een baan om Jupiter te krijgen werd vorige week met grote precisie uitgevoerd. Het ruimtevaartuig moest op exact de juiste plaats worden gepositioneerd en daarbij flink afremmen om de planeet niet voorbij te schieten. Daarin slaagde de sonde.

De eerste foto’s in hoge resolutie worden verwacht op 27 augustus wanneer Juno weer dichterbij de planeet komt, zo meldt de NASA.