Misbruik WOB-verzoek aangepakt

Overheden hoeven binnenkort geen dwangsom meer te betalen als ze te laat reageren op een verzoek om overheidsinformatie openbaar te maken. De Eerste Kamer stemde dinsdag in met een wetswijziging van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) die de dwangsom schrapt uit de Wet openbaarheid van bestuur (WOB).

De senaatsfracties van CDA, D66 en GroenLinks stemden ook vóór, die partijen waren in de Tweede Kamer nog tegen. Zij wilden ook het misbruik van de dwangsom aanpakken, maar zeiden het ook belangrijk te vinden dat de overheid zich gedwongen voelt snel te reageren op WOB-verzoeken. De dwangsom was daarvoor de stok achter de deur.

De omvang van het misbruik is onduidelijk. In 2010 bleek uit onderzoek dat gemeenten bij 21 procent van de Wob-verzoeken vermoeden dat ze gericht waren op het verdienen van geld. Zulk misbruik hield bijvoorbeeld in dat burgers meerdere Wob-verzoeken tegelijk deden, met wat kleine verschillen in de brieven. Die verschillen merkten ambtenaren dan niet op, ze behandelden het verzoek als één brief waardoor de burger voor de overige verzoeken recht kreeg op een vergoeding vanwege het overschrijden van de antwoordtermijn.