May benoemt Boris Johnson tot minister van Buitenlandse Zaken

Hij zal echter niet verantwoordelijk zijn voor de scheiding van het Verenigd Koninkrijk met de EU.

AFP PHOTO/LEON NEAL

Boris Johnson is de nieuwe minister voor Buitenlandse Zaken. Dat is de opvallendste benoeming die Theresa May, de nieuwe Britse premier, woensdagavond deed.

De keuze voor een Brexiteer op belangrijke posten was te verwachten. Maar Johnson zal niet verantwoordelijk worden voor de scheiding van de Europese Unie. May richt een Brexit-ministerie op, dat zal worden geleid door euroscepticus David Davis, oud-staatssecretaris voor Europese Zaken in de jaren negentig. Daarmee maakt ze haar belofte waar dat “Brexit Brexit betekent”.

Paljas

Als minister van Buitenlandse Zaken zal Johnson vooral, samen met de nieuwe minister voor Handel, Liam Fox, eveneens een Brexiteer, de banden met de rest van de wereld moeten aanhalen. Dat was een van de beloftes van het pro-Brexit-kamp, waarvan Johnson de voorman was.

Tot de scheiding werkelijkheid is, zal hij als minister regelmatig vergaderingen van de raad van Europese ministers bijwonen – hetzelfde gremium waar hij al decennia als journalist en columnist kritiek op had.

Lees ook: Boris krijgt mes in de rug – en staakt de strijd

De benoeming voorkomt dat hij vanaf de zijlijn – zijn wekelijkse column in The Daily Telegraph – kritiek kan leveren op de voortgang van de scheiding van de EU. Hij zal nu moeten laten zien dat zijn imago van paljas slechts een imago was, en dat hij diplomatiek kan zijn.

Onlangs noemde Johnson de Turkse president Erdogan nog “een verschrikkelijke rukker”, en noemde de Duitse bondskanselier Merkel “verschrikkelijk”. Hij beschuldigde de Amerikaanse president Obama ervan door zijn “deels Keniaanse achtergrond” “wrok” jegens de Britse voormalige kolonist te koesteren.

Osborne via achterdeur weg

May benoemde verder Philip Hammond tot minister van Financiën. Hij was de minister van Buitenlandse Zaken. George Osborne, David Camerons minister van Financiën, verdween – letterlijk – via de achterdeur van 10 Downing Street. Voor hem is er geen rol meer in dit kabinet.

Dat was ook vrijwel onmogelijk geweest. Osborne had niet alleen campagne gevoerd voor blijvend EU-lidmaatschap, maar ook gedreigd met een noodbegroting als de Britten toch voor Brexit zouden stemmen. Tot groot ongenoegen van partijgenoten.
Op Binnenlandse Zaken, tot woensdagmiddag haar eigen ministerie, heeft May Amber Rudd benoemd. Zij was minister van Energie. Michael Fallon blijft minister van Defensie.