Maffiabaas Provenzano overleden

Provenzano bleef 43 jaar uit handen van de politie, maar werd in 2006 toch gearresteerd.

Maffiabaas Bernardo Provenzano, met de witte sjaal, wordt naar het politiebureau gebracht (2006).
Maffiabaas Bernardo Provenzano, met de witte sjaal, wordt naar het politiebureau gebracht (2006). Foto Luca Bruno / AP Photo

De meest gezochte maffiabaas van Italië, Bernardo Provenzano, is op 83-jarige leeftijd in Milaan overleden. Dat meldt persbureau Reuters. Provenzano wist 43 jaar uit handen van de politie te blijven, maar werd in 2006 toch aangehouden.

Cosa Nostra

Provenzano werd in 1993 baas van de Siciliaanse Cosa Nostra-maffia, nadat zijn voorganger Toto Riina in Palermo werd gearresteerd. Provenzano droeg de bijnaam ‘de Tractor’ vanwege de roekeloze manier waarop hij zijn tegenstanders uit de weg maaide.

Hij was voor zijn arrestatie al in absentia veroordeeld voor verschillende moorden, onder andere op anti-maffiarechters Giovanni Falcone en Paolo Borsellino.

Lees ook: Maffiabaas Provenzano gepakt in Corleone

Deal met overheid

Momenteel loopt er in Italië een rechtszaak waarin een deal tussen de Siciliaanse overheid en de maffia wordt onderzocht, zo blijkt uit een documentaire van Al Jazeera. De overheid zou Provenzano, toen hij in 1993 baas werd van de Cosa Nostramaffia, vrijheid hebben gegeven te doen wat hij wilde, zolang hij er voor zou zorgen dat de aanslagen door de maffiagroep zouden stoppen.

Gezondheidsproblemen

Sinds zijn arrestatie kampte hij met gezondheidsproblemen, waaronder kanker en Parkinson. In 2014 werd hij overgeplaatst naar het San Paolo-ziekenhuis in Milaan, waar hij onder strenge bewaking gehouden werd.