Lichtgevende en dansende vliegers op de Afsluitdijk

Vliegers zijn onderdeel van Icoon Afsluitdijk, het grootschalige kunstproject van ontwerper Daan Roosegaarde.

Een van de projecten op de Afsluitdijk is Windvogel, waarbij energie wordt opgewekt met vliegers.
Een van de projecten op de Afsluitdijk is Windvogel, waarbij energie wordt opgewekt met vliegers. Foto Studio Roosegaarde

De Afsluitdijk krijgt lichtgevende, dansende vliegers als onderdeel van Icoon Afsluitdijk, het grootschalige kunstproject van ontwerper Daan Roosegaarde (36). De windvliegers wekken zelf energie op doordat het touw verbonden is met een dynamo. Dit project heet Windvogel. Ook bekleedt Roosegaarde basaltblokken met zilver, Spiegelstenen. Eerst zullen deze objecten als geschenk aan de kleindochters van de basaltzetters van vroeger worden geschonken, maar Roosegaarde wil ze ook in de dijk plaatsen als een lange, spiegelende lijn die de rechte lijn van de Afsluitdijk accentueert.

Op zondag 4 september om twee uur ´s nachts opent Icoon Afsluitdijk met een hardloopwedstrijd. De dijk zal vanaf dat moment voor alle autoverkeer worden gesloten. Deze run ziet Roosegaarde als een „sociaal kunstwerk”, dat hij uitvoert in samenwerking met Trombosestichting Nederland. Icoon Aflsuitdijk bestaat zowel uit permanente als tijdelijke kunstwerken.

Lees ook: Afsluitdijk in een nieuw licht zetten, een interview met Daan Roosegaarde over Icoon Afsluitdijk.

Roosegaarde beschouwt de dijk uit 1932 als het „toonbeeld van Dutch Design dat ten onrechte zowel in binnen- als buitenland te onbekend en te onbemind is”. Zijn kunstprojecten vormen een onderdeel van de algehele renovatie van de Afsluitdijk, die volgens Rijkswaterstaat niet meer voldoende veiligheid garandeert. Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur & Milieu) gunde Studio Roosegaarde in 2015 de opdracht. Met de algehele renovatie is een bedrag van 850 miljoen euro gemoeid. De kosten van Roosegaardes Icoon Afsluitdijk: 13 miljoen.