Laatste deel Mont Ventoux geschrapt vanwege wind

De streep ligt nu bij Chalet Reynard, op zo’n zes kilometer van de volkomen kale top van de 1.912 meter hoge klim.

Twee dagen voor de aankomst op de Mont Ventoux staan de flanken van de berg al vol met wielerfans.
Twee dagen voor de aankomst op de Mont Ventoux staan de flanken van de berg al vol met wielerfans. Foto Boris Horvat / AFP

De Tour de France eindigt donderdag niet op de Mont Ventoux, de 1.912 meter hoge berg met zijn volkomen kale top. Vanwege de harde wind heeft de organisatie van de Tour besloten de aankomst te verplaatsen. De streep ligt nu bij Chalet Reynard, op zo’n zes kilometer van de top.

Bij het weerstation bovenop de berg kunnen windstoten voorkomen van wel honderd kilometer per uur, wat door het gebrek aan begroeiing volgens de Tourorganisatie te gevaarlijk is. Ook is de verwachting dat de temperatuur op de top daalt tot een graad of vier. Tourdirecteur Christian Prudhomme tegenover Reuters:

“Het is een fantastische beklimming, met zijn steile hellingen. De Ventoux is een mythe en een legende in de Tour de France, maar de veiligheid van renners mag niet in het geding komen.”

Voorafgaand aan de Tour werd reikhalzend uitgekeken naar de etappe op de Franse nationale feestdag, Quatorze Juillet. Met zijn kille, grijze maanlandschap is de Ventoux namelijk een van de meest imposante beklimmingen denkbaar. Tot nu toe kwam de Tour vijftien keer aan op de ‘Reus van de Provence’, voor het laatst in 2013.

Vorig jaar koninginnerit onthoofd

Dat de Ventoux zo’n lastige klim is, komt vooral door de opbouw: de eerste kilometers zijn meteen loodzwaar en daarna wordt het tot Chalet Reynard eigenlijk geen moment gemakkelijk. Daarna vlakt de weg weliswaar af, maar dan begint het mysterieuze maanlandschap, waar de wind vrij spel heeft.

Ook vorig jaar schrapte de organisatie al beklimmingen uit de Tour vanwege het weer. Toen ging het om twee beklimmingen in de koninginnerit naar Alpe d’Huez, de Télégraphe en de Galibier. Reden was toen dat een tunnel naar de laatste van die twee op instorten stond.