Japanse keizer is van plan af te treden

Het nieuws dat Japanse Keizer Akihito wil aftreden komt als een grote schok voor Japan. Alle keizers sinds 1817 zaten tot hun dood op de troon.

Of zijn gezondheidsproblemen van de afgelopen jaren reden zijn voor het vertrek, is niet bekend gemaakt.
Of zijn gezondheidsproblemen van de afgelopen jaren reden zijn voor het vertrek, is niet bekend gemaakt. Foto Reuters / Thomas Peter

De Japanse keizer Akihito (82) wil in de komende jaren aftreden, meldt de BBC op basis van de Japanse publieke omroep. Of zijn gezondheidsproblemen van de afgelopen jaren reden zijn voor het vertrek, is niet bekend gemaakt. Kroonprins Naruhito (56) is de volgende in de lijn om hem op te volgen.

Het nieuws dat Japanse Keizer Akihito wil aftreden komt als een grote schok voor Japan. Alle keizers sinds 1817 zijn op de troon gebleven totdat ze dood gingen.

Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft de Japanse keizer een volledig symbolische rol vervuld, zonder welke politieke invloed dan ook.

In 1989 nam keizer Akihito de troon over van Hirohito en sindsdien probeerde hij de keizerlijke familie dichterbij het Japanse volk te brengen. Keizer Akihito is de allereerste keizer die enkel deze volledig symbolische rol vervulde. Hij vervulde dat op zo’n voortreffelijke manier dat het hem veel respect heeft opgeleverd in zowel binnen- en buitenland.

Veel respect voor geliefde keizer

Hoewel het keizerlijk huis voor veel Japanners een ver-van-mijn-bed-show is, zijn de huidige keizer en zijn vrouw dan ook uitermate geliefd. Vooral vanwege de rol die hij en zijn vrouw speelden na grote rampen zoals de aardbeving in Kobe in 1995 en de tsunami van 2011. In 2011 gaf de keizer voor het eerst een televisietoespraak tot de bevolking. Hij betuigde zijn medeleven aan de slachtoffers van de aardbeving en tsunami.

Lees ook: Historische toespraak keizer aan Japanse volk: geef niet op

Wat Keizer Akihito vooral veel respect heeft verdiend is zijn uitspraken over de Tweede Wereldoorlog. Omdat hij geen politieke rol mag vervullen moest hij daar uitermate voorzichtig mee zijn. Maar het gelukte hem altijd zijn boodschap over te brengen.

In 1990 verontschuldigde hij zich voor de Japanse kolonisatie van Korea tussen 1910 en 1945, en tijdens zijn bezoek aan China twee jaar later erkende hij dat Japan China “veel leed” had toegebracht. Vorig jaar, tijdens de zeventigste herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog, drukte keizer Akihito tijdens zijn toespraak “diep berouw” uit over het optreden van Japan tijdens de oorlog.

Omdat dit geen officiële aankondiging is, maar een nieuwsbericht via bronnen binnen het keizerlijk huis, is niet bekend wanneer de keizer zal aftreden.