IS bevestigt dood van ‘minister van Oorlog’

In maart zei de Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter al dat Abu Omar al-Shishani was omgekomen.

Foto AFP

Abu Omar al-Shishani, ‘minister van Oorlog’ van terreurgroep Islamitische Staat (IS), is in maart omgekomen bij gevechten in de Iraakse stad Shirqat. Dat meldt althans Amaq, een persbureau dat regelmatig door de groepering wordt gebruikt voor mededelingen. Het bureau bevestigt daarmee uitspraken van de Amerikaanse minister van Defensie, Ash Carter.

Carter meldde halverwege maart dat al-Shishani zwaargewond was geraakt bij een luchtaanval in het noorden van Syrië. De militaire commandant zou kort daarop klinisch dood zijn verklaard in een ziekenhuis in Raqqa, de hoofdstad van het zogenoemde kalifaat. De Georgiër zou niet meer zelfstandig kunnen ademen.

Volgens Amaq is al-Shishani, bijgenaamd ‘Omar de Tsjetsjeen’, echter niet omgekomen in Syrië, maar in Irak. De 30-jarige IS-strijder gold als een van de belangrijkste adviseurs van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. De Verenigde Staten had een beloning van vijf miljoen dollar uitgereikt voor informatie die zou leiden naar al-Shishani.