Ghostbusteretteszijn iets te trouw aan het origineel

Foto NBC Universal

Eigenlijk verandert er niet eens zo heel veel door van de vier hoofdpersonen van de oorspronkelijke Ghost Busters (1984) vrouwen te maken. Het blijft een film vol jovialiteit en uitbundige clownerie. En een grap over een vaginale scheet blijft natuurlijk gewoon een scheetgrap.

In de nieuwe Ghostbusters zit nog een andere seksewijziging. De rol van secretaresse/telefoniste van de ghostbusters (die New York willen bevrijden van boosaardige geesten) is hier overgenomen door een knappe, maar erg onnozele man (Chris Hemsworth). Hemsworth heeft duidelijk veel plezier in zijn rol als dom blondje, maar slechts een deel van de grappen die dit spel met stereotypen oplevert is aardig, de rest is vooral flauw.

Er spreekt iets te veel respect voor het origineel uit de remake en dat is jammer. Alsof de makers het niet aandurfden veel meer te veranderen dan het geslacht van de personages. De beste momenten zijn de scènes die wel durven af te wijken van het origineel en bovendien illustreren dat de film in 2016 is gemaakt. Zo leveren de vier vrouwen commentaar op alle verbale agressie („ain’t no bitches gonna hunt no ghosts”) die, net als in het echt, online over hen wordt uitgestort als ze iets doen wat trollen niet bevalt.

Maar de remake speelt wat al te makkelijk in op herkenning en nostalgie. Zo keert de hitsong van Ray Parker Jr. meermaals terug, gebruiken de ghostbusters vrijwel dezelfde wapens als 32 jaar geleden en is er hetzelfde quasi-wetenschappelijke ‘technospeak’ om al het bovennatuurlijke te duiden.

Zelfs de cameo’s zijn wat laf. Het lijkt de makers genoeg dát Bill Murray, Dan Aykroyd, Ernie Hudson, Sigourney Weaver en Annie Potts een piepklein gastrolletje accepteerden. Dat ze weinig grappigs te zeggen of te doen krijgen, telt blijkbaar minder. Dat is symptomatisch voor de film. Die is bij vlagen zeer amusant maar je voelt aan alles dat er meer in had gezeten. Getuige de scène na de aftiteling komt er een tweede deel, dus misschien krijgt het dan een eigen gezicht.