Gedicht Marsman zoekt nieuwe Berlijnse gevel

Plaats voor poëzie

De ambassademuur waarop het gedicht ‘Berlijn’ te lezen is, verdwijnt achter nieuwbouw. Via Facebook zoekt de Nederlandse ambassade een nieuwe gevel.

Foto Esther Westerveld / Flickr

Gedicht zoekt muur, schrijft de Nederlandse ambassade in Berlijn in het Duits op haar Facebookpagina. De diplomatieke vertegenwoordiging is op zoek naar een blinde gevel in de Duitse hoofdstad, liefst van flink formaat, waar het gedicht ‘Berlijn’ van de Nederlandse dichter Hendrik Marsman (1899-1940) op kan worden aangebracht. Wie heeft belangstelling?

Nu is dat gedicht nog te lezen op een buitenmuur van het beroemde, door de Nederlandse architect Rem Koolhaas ontworpen ambassadegebouw aan de Spree. Maar voor die muur verrijst een hotelvestiging van Holiday Inn Express. De bouwwerkzaamheden zijn al zo ver gevorderd dat de Duitse vertaling van Ard Posthuma, die onder het gedicht staat, al aan het zicht wordt onttrokken. Weldra zullen ook de Nederlandse regels achter het beton verdwijnen.

In 2012 heeft Nederland het metershoge gedicht, en de vertaling, op de muur aangebracht als een geschenk aan Berlijn, dat toen zijn 775ste verjaardag vierde. „Het zou mooi zijn als ergens in Berlijn een nieuwe, lege gevel kan worden gevonden – bijvoorbeeld aan de ringbaan [van de metro, red.], zodat veel mensen het kunnen zien”, zegt een woordvoerder van de ambassade.

Aanvankelijk had de ambassade gedacht dat het gedicht op haar gevel maar een jaar te lezen zou zijn. Maar het heeft vier jaar geduurd voor het naburige perceel werd bebouwd. Het auteursrecht van het gedicht (dat dateert van 1922) is verlopen, het auteursrecht van de Duitse vertaling heeft de Nederlandse staat afgekocht. En blinde gevels heeft Berlijn genoeg. De stad is, om een andere regel uit het gedicht te citeren „een half ontverfde vrouw”. Voor poëzie nog plaats genoeg.

De Berlijnse krant Der Tagesspiegel meldt dat de Nederlandse filmmaker Matthijs Holland, de opdracht heeft gekregen de verdwijning van het gedicht vast te leggen.