Games

Pokémon Go-wezentjes naast het spoor en in Holocaust museum

Het spel is nog niet uitgekomen in Nederland, maar Pokémon Go levert al ongemakkelijke, zelfs gevaarlijke situaties op. Bedrijven en instellingen roepen de spelers op geen Pokémon te zoeken op bepaalde plekken. Spoorbeheerder ProRail kreeg deze week meerdere keren te maken met „spoorlopers” in Delft, Hoofddorp en Hattem. „De spoorlopers, zoekend naar een Pokémon, zijn irritant en gevaarlijk. Zoiets heeft onmiddellijke impact op ons”, zegt een woordvoerder, doelend op vertragingen. ProRail nam contact op met de gamebouwer en kreeg een algemeen antwoord. „Of we even de coördinaten wilden sturen, dan zouden zij er naar kijken. Dat is niet te doen: ProRail beheert 6.000 kilometer spoor.”

De wezentjes doken ook op in het Holocaust Memorial Museum in Washington. Het museum is een zogenoemde ‘PokeStop’, een bijzondere plek waar spelers punten kunnen verzamelen, en het heeft spelers gevraagd weg te blijven. „Een spel spelen past niet bij een museum voor de slachtoffers van nazi’s”, zei een woordvoerder tegen The Washington Post. Intussen is bekend dat bedrijven en organisaties die niet willen dat hun terrein in de game komt, een verzoek kunnen indienen via de site van ontwikkelaar Niantic. Op Facebook zijn evenementen in onder meer Amsterdam aangekondigd om de virtuele figuurtjes te zoeken. Voor aankomende studenten in Rotterdam is inofficieel ‘Pokémon Go in de Eurekaweek’ gepland.

Succes voor Nintendo pagina E3