Froome verrast concurrentie opnieuw met demarrage

De leider in het klassement reed aan het einde van een winderige etappe weg uit het peloton en kwam met voorsprong aan.

Chris Froome komt over de streep in Montpellier, vlak achter ritwinnaar Peter Sagan.
Chris Froome komt over de streep in Montpellier, vlak achter ritwinnaar Peter Sagan. Foto Peter Dejong / AP

Chris Froome heeft zijn concurrenten in de Tour de France woensdag opnieuw flink verrast. Nadat hij zaterdag demarreerde in de afdaling en op indrukwekkende wijze de etappe in Bagnères won, reed de geletruidrager ditmaal weg in een vlakke etappe. Hij kreeg daarbij hulp van onder meer Peter Sagan, die de winderige rit naar Montpellier won.

Froome kwam in de Zuid-Franse stad zes seconden voor veel van zijn concurrenten over de streep. Ook krijgt hij zes seconden bonificatie, omdat hij in de etappe tweede werd achter Sagan. Geen reusachtige tijdwinst, maar wel een mentale opsteker in een ronde waarin de verschillen tot nu toe minimaal zijn.

Twitter avatar LeTour Le Tour de France Chris Froome augmente son avance au général / Chris Froome extends his GC lead #TDF2016 https://t.co/XzfHDc9TIs

Door zijn stunt heeft de Britse renner van Team Sky nu een voorsprong van 28 seconden op Adam Yates, de nummer twee in het algemeen klassement. Grote verliezers in de chaotische etappe waren Joaquim Rodriguez en Louis Meintjes, de nummer vijf en negen in het klassement. Zij verloren meer dan een minuut. Bauke Mollema stijgt daardoor naar plek vijf.

Froome reageert op demarrage Sagan

De beslissende ontsnapping in de 162 kilometer lange etappe ontstond op iets meer dan tien kilometer van de aankomst, toen Peter Sagan wegsprong uit het peloton. Naast Froome kreeg de Slowaak Maciej Bodnar en Geraint Thomas mee, een ploeggenoot van de tweevoudig Tourwinnaar. In rap tempo wisten zij hun voorsprong uit te breiden tot bijna een halve minuut.

Hoewel de sprinttreintjes van onder meer Marcel Kittel en Dylan Groenewegen in de laatste kilometers nog wat van die voorsprong wisten terug te pakken, was het niet genoeg om de leider in de wedstrijd weer te kunnen inrekenen. Beste Nederlander in Montpellier was Groenenwegen, die in een sprintje naar de veertiende plek toe reed.

Het is daarmee voor de tweede keer in korte tijd dat Froome zijn rivalen te kijk zet. Tijdens de bergetappe van zaterdag viel hij vlak voor de top van de Peyresourde aan, om vervolgens op duizelingwekkende wijze af te dalen naar Bagnères-de-Luchon. Naast de etappezege greep Froome daar ook de gele trui.

Geen Ventoux, althans niet helemaal

Voor morgen stond aanvankelijk misschien wel de mooiste etappe van deze ronde op de planning: naar de top van de indrukwekkende Mont Ventoux. Maar door de harde wind is het te gevaarlijk om de laatste zeven kilometer - door het kale maanlandschap - van de rit te schrappen. De aankomst is nu bij Chalet Reynard, bij de boomgrens.

De veertiende etappe, op de Franse feestdag, verliest daarmee aanzienlijk aan glans. Natuurlijk is vooral het eerste deel van de Ventoux zwaar, maar juist dat maakt de ‘Reus van de Provence’ zo lastig: renners moeten al in de eerste kilometers in het rood gaan en door de steeds dunner wordende zuurstof is op adem komen er niet meer bij.

De start is donderdag in Montpellier, waarna de eerste honderd kilometers nagenoeg vlak zijn. Daarna volgt een korte klim van derde categorie en na 162 kilometer bereikt het peloton Bédoin, het dorp aan de voet van het de Ventoux. Van daar is het ruim 14 kilometer naar Chalet Reynard, dat 1.100 meter hoger ligt.