Eerste Nederlanders geëvacueerd uit Zuid-Soedan

Met een vliegtuig van de Duitse Bundeswehr zijn de eerste elf Nederlanders uit het door geweld geteisterde land geëvacueerd.

VN-militairen in het noorden van Zuid-Soedan.
VN-militairen in het noorden van Zuid-Soedan. Foto: ANP/ARIE KIEVIT

De eerste Nederlanders zijn woensdagmiddag geëvacueerd uit Zuid-Soedan waar de burgeroorlog weer is opgelaaid. Op een evacuatievlucht van de Duitse Bundeswehr uit de hoofdstad Juba zitten ook elf Nederlanders. Zij zijn overgebracht naar de Oegandese hoofdstad Kampala.

De Nederlandse ambassade in Juba had landgenoten zondag opgeroepen het land te verlaten zodra dit mogelijk was. De groep van elf heeft aan deze oproep gehoor gegeven. In Zuid-Soedan verblijven zo’n honderd Nederlanders. De ambassade staat volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag met hen in contact via telefoon en sms.

Geweld opgelaaid

Twee jaar nadat Zuid-Soedan onafhankelijk werd van het noordelijke Soedan, brak er in 2013 een burgeroorlog uit tussen aanhangers van president Salva Kiir en vicepresident Riek Machar, die beiden bij een andere stam horen. Bij gevechten vervolgens kwamen 50.000 mensen om het leven. Vorig jaar bereikten de twee leiders een akkoord om voor een beperkte periode de macht te delen, maar in de praktijk werkte dit niet.

Lees ook: Vijf jaar Zuid-Soedan, vijf jaar ellende

De spanningen tussen beide partijen bleven echter en vorige week kwamen die tot uitbarsting. Honderden mensen zijn inmiddels omgekomen. Kiir kondigde op maandag nog een eenzijdig staakt-het-vuren af, en ook Machar riep zijn mensen op om te stoppen met vechten. Aan die oproep is vooralsnog geen gehoor gegeven.