Een debuut vol eigenzinnigheid

Sympathiek en stoutmoedig: de jonge Nederlandse violiste Emmy Storms (1988) wijdt met pianiste Cynthia Liem haar debuut-cd aan o.a. de te zelden gehoorde ‘Vioolsonate’ van Matthijs Vermeulen (1888-1967). Een vol, betekeniszwanger stuk – in aanvang tastend, later excentrieker en in het Allegro ongrijpbaar vol van invallen. En daarmee is dan nog maar ruim een kwart van deze cd bestreken, die naast Poulencs sonate en ‘Two Pieces’ van Copland ook verder verrast met het lekker vlammend gespeelde polystilistische showstuk ‘Vioolsonate nr. 2’ van Aleksey Igudesman (beetje tango, minimal, bluegrass) en Reza Namavars spannende ‘In de magmakamer’, waaraan het duo zijn naam ontleende. Bij zoveel eigenzinnigheid neem je gevoel dat beiden midden in de noten staan in plaats van erboven en het wat speelse cd-boekje graag voor lief.