Dominee Zimbabwe na dag weer vrij

Evan Mawarire was aangehouden na een massale staking tegen de corrupte regering van president Mugabe.

Politieagenten bewaken de rechtbank in Harare, waar dominee Evan Mawarire werd vrijgelaten.
Politieagenten bewaken de rechtbank in Harare, waar dominee Evan Mawarire werd vrijgelaten. AFP PHOTO/Jekesai Njikizana

De op dinsdag aangehouden Zimbabwaanse dominee Evan Mawarire, die vorige week een nationale staking tegen de regering organiseerde, is een dag later alweer vrijgelaten. Volgens de rechtbank van Harare was de dominee op ongrondwettelijke redenen aangehouden.

Aanvankelijk werd Mawarire beschuldigd van opruiing en het oproepen tot geweld. Toen de dominee op woensdag voor de rechter moest verschijnen, was de aanklacht ineens veranderd: hij zou nu van plan zijn geweest om de regering omver te werpen, wat een veel zwaardere aanklacht is. De dominee kan in dat geval tot twintig jaar cel krijgen. Volgens Mawarire’s advocaat was die verandering echter ongrondwettelijk en de rechter gaf hem gelijk, zo meldt AP.

Nieuwe protestbeweging

De 39-jarige Mawarire staat aan het hoofd van een nieuwe protestgeneratie die zich steeds luider uitspreekt tegen het door corruptie vergeven bewind van president Robert Mugabe (92). Onder #ThisFlag plaatste de dominee een video van zichzelf met de Zimbabwaanse vlag op internet. In de video verklaarde hij dat de vlag geen trots bij hem opwekt, en dat “het voelt alsof ik tot een ander land zou willen behoren.” Dat is sindsdien door veel Zimbabwanen opgepikt. Vorige week legde een algemene staking economische en politieke malaise het land plat.Aanvankelijk werden de protesten door de autoriteiten afgedaan als een ‘scheet’, maar de massale staking van vorige week tegen het povere overheidsbeleid liet zien dat de beweging wel degelijk serieus moet worden genomen. Voor woensdag stond een nieuwe staking gepland, maar die ging niet door.

Lees ook: Mugabe heeft nu toch last van de ‘scheet’ op sociale media