Kun je bedelen verbieden?

Bedelen

Detailhandel Nederland wil een verbod voor bedelaars. Ze zouden veel overlast geven. Maar er zijn er maar weinig.

Foto iStock

Bedelen in winkelstraten moet in heel het land worden verboden. Dat wil Detailhandel Nederland. Volgens de brancheorganisatie bezorgen bedelaars het winkelend publiek „een onveilig gevoel”.

1. Wat is het probleem met bedelaars?

Winkelende mensen hebben last van hen, zegt Detailhandel Nederland. Voornamelijk uit Utrecht zou de brancheorganisatie klachten hebben ontvangen van winkeliers over „mobiele bedel-bendes”. Oost-Europeanen zouden een handicap veinzen om extra geld op te halen.

2. Zijn er nog veel bedelaars in Nederland?

Niet in vergelijking met andere Europese steden. Waar in Rome, Parijs, Barcelona of Athene elke straathoek en kerkingang door bedelaars is bezet, gaat het in Nederlandse steden om hoogstens tientallen bedelaars. Dit komt, zo wordt aangenomen, omdat Nederland veel doet aan opvang en hulp voor daklozen. Toch klaagden Utrechtse winkeliers de afgelopen maanden over een toename van bedelaars. Om hoeveel klachten het gaat, kan Detailhandel Nederland niet zeggen. Afgelopen maart zei de gemeente Utrecht geen enkele klacht te hebben ontvangen.

3. Kun je het bedelen verbieden?

Steden als Rotterdam, Amsterdam en Den Haag hebben een verbod op bedelarij in hun algemene plaatselijke verordening opgenomen. De steden Utrecht en Eindhoven kennen zo’n verbod niet. Wel kan de politie optreden wanneer bedelaars overlastgevend gedrag vertonen.

4. Werkt een bedelverbod?

Met een verbod verdwijnen de bedelaars niet automatisch. Maar in Den Haag daalde de overlast van bedelaars drastisch toen de gemeente in maart 2013 een verbod instelde. Nu zei een op de vier ondernemers hinder te ondervinden van straatcolporteurs die voorbijgangers proberen te werven voor een goed doel. Meer last dus, dan van bedelaars.