Consument geïnteresseerd in zelf samenstellen tv-abonnement

Dat blijkt uit een onderzoek dat staatssecretaris Dekker liet uitvoeren.

Staatssecretaris Sander Dekker
Staatssecretaris Sander Dekker Foto Martijn Beekman / ANP

Het merendeel van de televisiekijkers is geïnteresseerd in het zelf samenstellen van hun zenderpakket. Nu zit de consument nog vast aan een standaardpakket aan televisiezenders, maar staatssecretaris Dekker (Media, VVD) overweegt een aanpassing van de Mediawet om de kijker een keuzemenu aanbieden. In een brief aan de Tweede Kamer deelt hij woensdag de resultaten van een onderzoek naar de mening van de consument over de standaardpakketten.

Meerderheid kijkers wil eigen zenders kiezen

Uit het onderzoek van het Commissariaat voor de Media onder meer dan tweeduizend respondenten blijkt dat de meerderheid van de consumenten (63 %) positief is over de mogelijkheid zelf hun zenderpakket samen te stellen. Echter is 51 % van hen alleen geïnteresseerd als de prijs van een zelf samengesteld pakket daardoor goedkoper wordt. Over de prijs van de mogelijke toekomstige à la carte menu’s is nog niets bekend.

Lees ook: Kiezen we straks zelf de zenders in ons tv-pakket?

Verplichte kanalen

Sinds 2014 zijn pakketaanbieders wettelijk verplicht minimaal dertig televisiezenders en vijfentwintig radiozenders aan te bieden in een standaardpakket. NPO1, 2 en 3, moeten altijd in het pakket zitten, net als drie zenders van de Vlaamse publieke omroep, één Nederlandse regionale en één lokale zender. Het doel van deze regeling was kijkers en luisteraars toegang tot een gevarieerd pakket aan zenders te garanderen.

Als de evaluatie van de omroepsdistributiewet eind dit jaar is afgerond, zal Dekker een beslissing nemen over de mogelijke wetswijziging.