Defensie onderzoekt misstanden Vliegbasis Eindhoven

Op de militaire Vliegbasis Eindhoven zou er sprake zijn van mogelijke ‘financiële integriteitsschendingen’.

Foto Bas Czerwinski/ ANP

Het ministerie van Defensie onderzoekt mogelijke ‘financiële integriteitsschendingen’ op de militaire Vliegbasis Eindhoven. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie bevestigd na berichtgeving van het ANP. Het personeel van de basis is woensdag ingelicht over de zaak.

Er zouden meerdere personen betrokken zijn bij de financiële misstanden. Kolonel Elanor Boekholt-O’Sullivan, sinds juni de nieuwe commandant van de basis, werd kort na haar aantreden geconfronteerd met deze mogelijke fraude. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Defensie weten aan NRC.

Intern onderzoek naar mogelijke fraude

Boekholt-O’Sullivan volgde Johan van Soest op als commandant van de militaire vliegbasis. In een verklaring laat de kolonel weten:

“Als de meldingen kloppen gaat het om ernstige misstanden, daarom is het van het grootste belang dat we dit zorgvuldig onderzoeken.”

De Koninklijke Luchtmacht start eerst met een intern onderzoek naar de mogelijke fraude. Als er strafbare feiten zijn gepleegd volgt een aangifte bij de marcheaussee. Het is nog niet duidelijk hoe lang het onderzoek gaat duren. Tot dusver is nog niemand op non-actief gesteld of de toegang tot de basis ontzegd.

Achtergrond Vliegbasis Eindhoven

Vliegbasis Eindhoven is de thuisbasis van alle transportvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht. De belangrijkste taak is het uitvoeren van militair luchttransport voor wereldwijde militaire operaties, humanitaire missies en speciale opdrachten. Veel militairen die op uitzending gaan vertrekken vanaf deze miltaire luchthaven. Daarnaast verricht het luchtvaartpersoneel ook werkzaamheden op Eindhoven Airport.

Bij de vliegbasis werken ongeveer zevenhonderd mensen van wie 95 procent militair. Vorig jaar werden hiervandaan ruim 17.000 militairen en 5 miljoen kilo vracht vervoerd.