#Coiffeurgate: 10.000 euro per maand voor de kapper van Hollande

9.895 euro bruto per maand. Dat verdient de privékapper van de Franse president François Hollande. De kapper, alleen bekend als Olivier B., heeft een aanstelling voor vijf jaar, moet 24 uur per dag klaar staan en is gebonden aan een geheimhoudingsplicht.

François Hollande
François Hollande Koen van Weel / ANP

Het Élysée ontkent het bericht dat woensdag in onderzoekskrant Le Canard Enchaîné staat niet en heeft het blad uitgelegd dat de kapper “iedere ochtend en zo vaak als nodig en voorafgaand aan elke speech” het haar van Hollande onderhanden neemt. Ook moet hij mee op buitenlandse reizen. Dat zou de ruime beloning rechtvaardigen.

Maar op sociale media is onder hashtag #CoiffeurGate grote hilariteit ontstaan. Dat Hollandes voorganger Nicolas Sarkozy zijn uiterlijk serieus nam, was bekend. Hij liet zich geregeld rennend of fietsend fotograferen en had op het Élysée een stylist in dienst. Hollande beloofde in 2012 een “président normal” te zijn, een gewone president “zonder blingbling”. Zijn haar zit nog altijd regelmatig in de war, tonen de foto’s op Facebook en Twitter.

Twitter avatar Tiger_Maz L’indomptable 9500 euros par mois pour ca, quel talent ce #coiffeur ! #CoiffeurGate https://t.co/rGZEIjrRVQ
Twitter avatar TheLocalFrance The Local France Barber gets €10k/month to tend to the HEAD of state. Read all about #CoiffeurGate in France https://t.co/E3dNC8NrNi https://t.co/qFadAqYL2y

Bovendien is het presidentiële paleis onder Hollande totaal juist goedkoper geworden dan onder Sarkozy. Tussen 2012 en 2015 heeft hij 19 miljoen euro uitgespaard, het budget van het Élysée nam met zo’n 10 procent af. Hollande bestuurt het land met zo’n vijftig fulltime medewerkers minder dan zijn voorganger, becijferde de Franse Rekenkamer vorig jaar. Maar de kapper zal aan het eind van het presidentschap totaal 593.700 euro hebben gekost.

“Het is spijtig dat deze episode de bezuinigingen op het Élysée onder het presidentschap van François Hollande aan het oog onttrekt”, zei het socialistische parlementslid René Dosière, een partijgenoot van Hollande, tegen radiozender RMC.