Bestuursvoorzitter AMC vertrekt

Bestuursvoorzitter Marcel Levi van het AMC vertrekt voor een topfunctie naar Londen.

Exterieur van het Academisch Medisch Centrum, ziekenhuis AMC in Amsterdam
Exterieur van het Academisch Medisch Centrum, ziekenhuis AMC in Amsterdam Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Marcel Levi (51) vertrekt als bestuursvoorzitter van het Academisch Medisch Centrum. Het vertrek komt aan de vooravond van de fusie tussen de Amsterdamse ziekenhuizen AMC en VUmc.

Volgens het AMC zou er een „stevige basis” onder de fusie zijn gelegd waardoor zijn opvolger „alle ruimte” heeft om de krachtenbundeling tot een succes te maken.

Volgens een direct betrokkene zal de geplande krachtenbundeling van de twee universitair medische centra niet worden afgeblazen.

Het VUmc, dat sinds 2013 geleid wordt door Wouter Bos, kondigde in 2014 een fusie met het AMC aan. Hier werd al sinds 2011 over gesproken.

De mededingingsautoriteit ACM was in eerste instantie kritisch op de fusie. Hierop hebben de ziekenhuizen hun onderwijstak en ziekenhuistak strakker juridisch moeten scheiden.

Vijf academische ziekenhuizen

Marcel Levi gaat in Londen leiding geven aan een de University College London Hospitals - vijf academische ziekenhuizen.

Marcel Levi is een van de bekendste ziekenhuisbestuurders van Nederland. Via opinieartikelen en optredens in de media draagt hij veelvuldig bij aan de publieke opinie.

Levi is niet bang anderen hard aan te pakken. Zo keerde hij zich in oktober 2014 hard tegen de farmaceutische industrie, die de prijzen van dure geneesmiddelen in zijn ogen bewust opdrijft en de „wanhoop van zieken vermarkt”.