Berlijn dreigt troepen uit Turkije te halen

In Duitsland gaan steeds meer stemmen op om de Duitse militairen op de Turkse basis Incirlik naar huis te halen. Berlijn is woedend over de recente weigering van Turkije om Duitse parlementariërs een bezoek aan de basis toe te staan. De regering in Ankara blokkeerde dat bezoek om haar ongenoegen te tonen over de aanvaarding afgelopen maand door de Bondsdag van een resolutie waarin wordt gesproken over genocide van 1915-1916 tegen de Armenen.

Eerder deze week zinspeelden voorzitter Norbert Lammert van de Bondsdag en verschillende parlementsleden al op terugtrekking van de troepen indien Duitse parlementariërs in de toekomst opnieuw toegang zou worden geweigerd. In een interview met Mitteldeutschen Zeitung herhaalt SPD-voorzitter en vicekanselier Sigmar Gabriel dat dreigement deze woensdag. „Het leger is verantwoordelijkheid schuldig aan het parlement. Als het parlement zijn leger niet kan bezoeken, kan het leger daar niet blijven. Dat is volstrekt helder”, zegt Gabriel.

Bondskanselier Merkel sprak afgelopen zaterdag in de marge van de NAVO-top in Warschau met de Turkse president Erdogan. Dat onderhoud verliep „constructief”, maar het meningsverschil bleef.

Duitsland heeft in NAVO-verband 250 militairen in Incirlik.

Na het aannemen van de genocide-resolutie reageerde de Turkse president furieus. Met name elf Duitse parlementariërs van Turkse kregen de wind van voren. Erdogan zei dat zij „verdorven bloed” hebben en een verlengstuk zijn van de Koerdische terreurbeweging PKK.