Amnesty: Egypte laat tegenstanders verdwijnen

De Egyptische veiligheidsdienst ontvoert en martelt studenten, politiek activisten en demonstranten, onder wie ook kinderen.

Studenten van de Al-Azhar universiteit worden tijdens een demonstratie door de militaire politie afgevoerd.
Studenten van de Al-Azhar universiteit worden tijdens een demonstratie door de militaire politie afgevoerd. Foto Reuters

De Egyptische veiligheidsdienst (NSA) ontvoert tegenstanders van het regime en laat ze martelen in gevangenissen om protesten de kop in te drukken. Dat meldt mensenrechtenorganisatie Amnesty International op basis van ongeveer zeventig interviews met voormalig gevangenen, hun familieleden, advocaten en politiek activisten.

Sinds het begin van 2015, het laatste massale protest tegen het Egyptische regime, zijn honderden studenten, politiek activisten en demonstranten zonder aanklacht gevangen gezet. Onder hen ook kinderen van slechts 14 jaar oud. Veel van de gevangenen verblijven maandenlang geblinddoekt en met hun handen vastgebonden in een cel.

Lokale ngo’s melden aan Amnesty dat dagelijks drie tot vier mensen worden opgepakt en spoorloos verdwijnen.

14-jarige kreeg elektrische schokken toegediend

In het rapport Egypt: ‘Officially, you do not exist’: Disappeared and tortured in the name of counter-terrorism schrijft Amnesty gedetailleerd over 17 gevangenen, onder wie vijf kinderen. Eén van hen is de 14-jarige Aser Mohammed. Hij werd in januari 2016 opgepakt en verdween voor 34 dagen. In die periode werd hij geslagen, kreeg hij op heel zijn lichaam elektrische schokken toegediend en werd hij opgehangen aan zijn voeten om een valse “bekentenis” af te leggen.

Daarna werd hij voor een openbaar aanklager gebracht die waarschuwde dat meer elektrische schokken zouden volgen wanneer hij zijn “bekentenissen” zou intrekken.

Verdwijningen toegenomen sinds aantreden minister El-Ghaffar

De 26-jarige Islam Khalil verdween in 2015 voor 122 dagen in een gevangenis in Tanta, een dorp ten noorden van Kairo. In deze vier maanden was hij geblinddoekt en vastgebonden. Door de veiligheidsdiensten werd hij hard geslagen, kreeg elektrische schokken toegediend onder meer op zijn genitaliën en werd uren lang naakt opgehangen aan zijn polsen en enkels waarna hij zijn bewustzijn verloor.

Tijdens de mishandelingen zei een van de ondervragers:

“Denk je dat jij iets waard bent? We kunnen je doden, je in een deken wikkelen en in een vuilniscontainer gooien en niemand zal naar je vragen”.

Volgens Amnesty is het aantal verdwijningen toegenomen sinds Magdy Abd el-Ghaffar in maart 2015 werd aangesteld als minister van Binnenlandse Zaken. Hij is afkomstig van de Egyptische geheime dienst SSI, die onder de voormalig dictator Mubarak bekend stond om de grove mensenrechtenschendingen in het land.

Internationale ophef na marteldood Italiaanse student

Volgens Philip Luther, directeur Midden-Oosten en Noord-Afrika van Amnesty International onthult het rapport de “schokkende en meedogenloze tactiek” van de Egyptische overheid om demonstranten en dissidenten schrik aan te jagen.

Het is al langer bekend dat Egyptische veiligheidsdiensten op een nietsontziende manier omgaan met tegenstanders. Er kwam vooral internationale ophef na de dood van de Italiaanse student Giulio Regeni wiens lichaam werd gevonden in een buitenwijk in Kairo. Hij kwam na marteling om het leven. Italië ontbood daarop de Egyptische ambassadeur.

Egypte: politiek en economisch bondgenoot van het westen

Het regime van voormalig generaal Abdul Fatah al-Sisi is een politieke en economische bondgenoot van het westen. Vorig jaar was minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu, VVD) bij de opening aanwezig van het ‘nieuwe Suezkanaal’ waar de Nederlandse bedrijven Van Oord en Boskalis een belangrijk deel van de werkzaamheden hadden verricht.