À la carte

Kijker wil zelf zenders kiezen

Nederlandse kijkers willen zelf hun televisiepakket kunnen samenstellen. Dat blijkt uit onderzoek van het Commissariaat voor de Media. Een aanzienlijk deel van de respondenten zou nog steeds geïnteresseerd zijn in een zelf samen te stellen pakket als de prijs gelijk blijft of hoger wordt.

Staatssecretaris Dekker (Media, VVD) toonde zich vorig jaar al voorstander van een ‘à la carte’-pakket. Dus met bijvoorbeeld buitenlandse publieke zenders, maar geen tekenfilmkanalen. Hij vroeg het Commissariaat onderzoek te doen naar de wensen van kijkers. Dekker schrijft vandaag in een brief aan de Kamer dat hij de Mediawet wil aanpassen om kijkers meer vrijheid te geven.

Sinds 2014 zijn pakketaanbieders wettelijk verplicht minimaal 30 tv-zenders en 25 radiozenders aan te bieden in een standaardpakket. NPO 1, 2 en 3 moeten daar altijd in zitten, net als drie zenders van de Vlaamse publieke omroep, één Nederlandse regionale en één lokale zender.

Dekker kan zich voorstellen „dat sommige consumenten geen behoefte hebben aan een standaardpakket” en beloofde na een motie in de Tweede Kamer onderzoek te laten doen naar de mening van de consument over de tv-pakketten. Uit het onderzoek van het Commissariaat onder meer dan tweeduizend respondenten, blijkt dat de meerderheid van de consumenten (63 procent) zelf een zenderpakket zou willen samenstellen. Over de prijs van de toekomstige à la carte menu’s is nog niets bekend.