30 jaar cel en tbs geëist voor dubbele moord Lelystad

Het Openbaar Ministerie spreekt van een “gruwelijke daad”.

Foto: ANP/Roos Koole

Het Openbaar Ministerie (OM) eist 30 jaar cel tegen een 37-jarige man voor doodslag op zijn vriendin en moord op zijn stiefdochter in Lelystad, eind vorig jaar. Tevens wordt hem verkrachting en bezit van kinderporno ten laste gelegd. Het OM eist naast de celstraf ook tbs; uit onderzoek van het Pieter Baan Centrum is gebleken dat de man aan een persoonlijkheidsstoornis lijdt. De kans op herhaling zou groot zijn.

Verdachte was ontslagen

De verdachte, zijn 41-jarige vriendin en haar 15-jarige dochter waren in december vorig jaar door de zoon van de vrouw als vermist opgegeven. Korte tijd later werden de lichamen van de twee vrouwen in de kruipruimte gevonden. De verdachte, Alex L., werd een dag na de vondst van de lichamen aangehouden nadat hij de nacht in een tent in het Gelderse Hout had doorgebracht. Een maand later legde L. een bekentenis af.

Aanleiding was een ruzie over dat L. aan zijn vriendin vertelde dat hij was ontslagen. Bij een daaropvolgende confrontatie wurgde hij zijn vriendin. Haar 15-jarige dochter werd wakker van het rumoer en trof het lichaam van haar moeder aam. De man bond daarop zijn stiefdochter vast en wurgde haar. Een uur voor de moord was ze verkracht.

Het OM over de eis van 30 jaar cel:

“Gelet op de gruwelijkheid van de door verdachte gepleegde daden moet eerst ruimschoots tegemoet gekomen worden aan het strafdoel van vergelding.”

De rechter doet op 26 juli uitspraak.