Familie ontsnapte Laura Hansen ‘opgelucht en blij’

Laura zou in september 2015 door haar man zijn meegenomen naar Syrië. Koerdische Peshmerga-strijders hebben haar bevrijd, vertelde ze dinsdag

Hansen tijdens een interview met Kurdistan24.
Hansen tijdens een interview met Kurdistan24. K24

De familie van Laura Hansen is “opgelucht en blij” dat Nederlandse is ontsnapt uit het gebied van terreurgroep IS. Dat laat haar vader, Eugène Hansen, weten aan NRC. Hij hoopt nu dat zijn dochter veilig terugkeert naar Nederland.

De 21-jarige Laura uit Zoetermeer zou in september 2015 door haar man zijn meegenomen naar Syrië. Koerdische Peshmerga-strijders hebben haar bevrijd, vertelde Laura dinsdag in een interview met het Koerdische televisiestation Kurdistan 24. Haar vader zou het contact met de strijdgroep hebben gelegd.

Lees meer: Nederlandse vrouw ontsnapt uit handen van IS

Riskante operatie

Uit veiligheidsoverwegingen wil vader Eugène Hansen niets zeggen over de operatie. Wel laat hij doorschemeren dat het een riskante operatie was, waarbij niet duidelijk was of Laura en de kinderen van 1 en 4 jaar het zouden overleven:

“Maar niets doen was geen optie, het gaat om je dochter.”

Nu ze is gered, hoopt hij dat Laura gauw op het vliegtuig naar Nederland wordt gezet. Hansen zegt niet precies te weten waar zijn dochter nu verblijft.

De Nederlandse vertelde dinsdag tegen Kurdistan 24 dat haar man, een Nederlander van Palestijns-Duitse komaf, haar overhaalde om mee te gaan naar Raqqa in Syrië. Die stad wordt door IS gezien als de hoofdstad van haar eigen kalifaat. Laura zou door haar man zijn “gehersenspoeld”, zegt de moeder van Laura tegen de NOS. Volgens vader Eugène Hansen was Laura een kwetsbaar meisje en kampte zij al op het vmbo met problemen. Hierdoor zou zij een makkelijke prooi zijn geweest voor ronselaars.