Achmea in rode cijfers door uitkeringen voor schade door extreem weer

Verzekeraar Achmea verwacht rode cijfers te moeten schrijven over het eerste halfjaar van 2016. Dat heeft vooral te maken met uitkeringen voor schade door de recente extreme regen- en hagelbuien in Nederland, zei de verzekeraar maandag in een verklaring.

Het totale schadebedrag bij klanten van Achmea bedraagt 260 miljoen euro. Daarvan krijgt Achmea 120 miljoen euro terug, omdat het deels herverzekerd is. Dat betekent dat het noodweer de verzekeraar in totaal 140 miljoen euro kost. „Het noodweer heeft een extreme impact, die voor Achmea groter is dan de impact van andere calamiteiten in de afgelopen tientallen jaren”, aldus de verzekeraar.

Vooral het zuiden van Nederland werd in juni geteisterd door noodweer. Ook voor verzekerden hebben de slechte resultaten van Achmea gevolgen, zegt bestuursvoorzitter Willem van Duin: „De huidige premiestellingen zijn niet voldoende dekkend voor de toegenomen schadelast, waardoor premieverhogingen onvermijdelijk zijn.”

Ook de zorguitgaven van Achmea zijn harder gestegen dan aan het begin van het jaar werd ingeschat. Op 11 augustus maakt Achmea de halfjaarresultaten bekend.

In 2015 had Achmea ook veel last van schadeclaims na stormschade. De claims kostten de verzekeraar in totaal 120 miljoen euro. Over heel 2015 werd een nettowinst behaald van 386 miljoen euro. (NRC)