Vincent Janssen van AZ naar Tottenham Hotspur

AZ ontvangt een recordbedrag voor de spits van Oranje. De transfersom kan oplopen tot 22 miljoen euro.

Vincent Janssen juicht na een van de vele doelpunten die hij het afgelopen seizoen scoorde voor AZ.
Vincent Janssen juicht na een van de vele doelpunten die hij het afgelopen seizoen scoorde voor AZ. Foto Ed van den Pol/ANP

AZ-spits Vincent Janssen vertrekt naar de Engelse topclub Tottenham Hotspur. De Alkmaarse club krijgt naar verluidt een recordbedrag van minimaal 20 miljoen euro voor Janssen, dat volgens Voetbal International en De Telegraaf nog kan oplopen tot 22 miljoen.

Twitter avatar SpursOfficial Tottenham Hotspur Transfer complete: Vincent Janssen signs. Full story here - https://t.co/raDxvj1Lw4 https://t.co/wcpzvVmBou

Janssen tekent een contract voor vier jaar. Afhankelijk van zijn eigen prestaties gaat hij in die tijd tussen de 10 en 15 miljoen euro verdienen. Met de transfer komt een einde aan de onderhandelingen tussen de twee clubs die steeds meer op een soap begonnen te lijken. In eerste instantie boden de Spurs naar verluidt 18 miljoen, maar dat vond AZ te laag. Daarop toonde ook het Duitse VfL Wolfsburg interesse, maar Janssen had zijn zinnen gezet op Engeland.

Janssen wordt bij de Londense club, afgelopen jaar nog tweede in de Premier League, hoogstwaarschijnlijk de stand-in van Harry Kane. De eerste spits van Engeland werd afgelopen jaar topscorer van de Engelse competitie met 26 goals. De Argentijnse trainer Mauricio Pochettino van de Spurs stelde vorig jaar meestal slechts één spits op in een 4-2-3-1 opstelling.

Razendsnel

AZ had zich al voorbereid op een eventueel vertrek van Janssen. Spits Wout Werghorst kwam over van Heracles Almelo en tekende voor vier jaar. Volgens De Telegraaf kostte de 23-jarige spits de Alkmaarders 1,5 miljoen euro.

Janssen maakte het afgelopen jaar razendsnel carrière. Slechts twaalf maanden geleden nam AZ de spits uit het Brabantse Heesch voor een bedrag van 400.000 euro over van Almere City, een club uit de Jupiler League. De overstap naar het hogere niveau leek Janssen niet in de weg te zitten: afgelopen seizoen werd hij topscorer van de Eredivisie met 27 doelpunten.

Lees ook over de komeetachtige opmars van Janssen: Van Almere naar Wembley

De ultieme beloning volgde aan het eind van het seizoen. Janssen mocht debuteren in het Nederlands elftal. Al in zijn tweede wedstrijd scoorde hij zijn eerste goal, en inmiddels is hij uitgegroeid tot de vaste spits van Oranje. In vijf interlands maakte hij tot nu toe drie doelpunten.