Recensie

Recensie

Tromgeroffel uit de Renaissance

    • Floris Don

Oorlogsmuziek is van alle tijden, en vaak direct herkenbaar. Het Italiaanse blaasgezelschap La Pifarescha presenteert op het album Di guerra e di pace muziek voor blazers en slagwerk uit de Renaissance. Dat levert als verwacht veel tromgeroffel en getrompetter uit de periode 1400-1600. Men hanteert een ruime opvatting van oorlog en vrede: ook pastorella’s en hoofse amoureuze muziek klinken in uiteenlopende bezettingen. Het instrumentarium doet in moderne oren folkloristisch aan, met naast blokfluiten en middeleeuwse trompetten ook doedelzak en tenora, het type hobo dat een eendje imiteert. De uitvoeringen zijn strak maar toch flexibel, als dik elastiek. Klinkt het soms een tikje braaf, de afsluitende allemande is opruiend genoeg om een complete infanterie aan het marcheren te krijgen.