De Thuiskok: Garnalencocktail

Voor de eeuwwisseling waren er weinig restaurants waar je geen garnalencocktail kon bestellen, maar sindsdien is dit klassieke voorgerecht uit zwang geraakt, zelfs tot persona non grata in de keuken verklaard. Daar valt wat voor te zeggen, want verandering van spijs doet nu eenmaal eten, maar het was ook niet voor niets zo populair. De combinatie van kleine Hollandse garnalen, officieel de grijze Noordzeegarnaal geheten, met een zelfgemaakte cocktailsaus is gewoon hartstikke lekker.

Verwarm in een klein pannetje de sherry met de cognac en roer het mespuntje piment d’espelette erdoorheen. Haal het pannetje van het vuur. Roer de mayonaise met de ketchup en de worcestersaus in een kom goed door elkaar. Voeg de warme drank toe. Klop de slagroom lobbig en meng die luchtig door het mayonaisemengsel. Breng op smaak met tabasco, peper en zout.

Trek de slablaadjes los. Gebruik de mooie lichtgroene blaadjes uit het hart van de sla. Was deze en draai ze droog in een slacentrifuge. Leg een schelp sla op de bodem van een cocktailglas. Leg de garnalen erop en dresseer de saus eroverheen. Maak een klein sneetje in de partjes citroen en zet op de rand van elk glas een partje.