Tennet

Extra kapitaal voor beheerder van hoogspanningsnet

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) stopt bijna 1,2 miljard euro in elektriciteitsnetbeheerder Tennet. Dat heeft hij dinsdag aan de Tweede Kamer laten weten.

Het staatsbedrijf heeft extra kapitaal nodig omdat het de komende tien jaar 6 miljard moet investeren in uitbreiding en vervanging van het Nederlandse hoogspanningsnet op land en op zee. Eerder deze maand liet Tennet weten 4 miljard te gaan investeren in het hoogspanningsnet op land. Het overgrote deel van het bedrag gaat op aan uitbreiding van de bestaande infrastructuur. Daarnaast steekt de netbeheerder nog eens 2 miljard in de ontwikkeling van een stroomnet op zee, waar windmolenparken voor de kust op kunnen worden aangesloten.

Tennet kan een aanzienlijk deel van het benodigde bedrag voor de investeringen ophalen op de kapitaalmarkt. Maar volledige financiering met vreemd vermogen zou de kredietwaardigheid van het bedrijf niet ten goede komen, aldus Dijsselbloem in zijn brief aan de Tweede Kamer.

Tennet krijgt het geld verspreid over de jaren 2017 tot en met 2020 gestort. Het grootste deel van de storting wordt verwerkt in de begroting van volgend jaar, die Dijsselbloem op Prinsjesdag presenteert.

De omzet van de beheerder van het hoogspanningsnet bedroeg vorig jaar 3,2 miljard euro, een flinke stijging ten opzichte van de 2,3 miljard euro in 2014. De winst ging omhoog van 596 naar 704 miljoen euro. De staat kreeg van de staatsdeelneming een dividend van 196 miljoen euro, tegen 117 miljoen euro een jaar eerder. Dat ook de schuld fors steeg, van 4,1 miljard naar 5,7 miljard euro, is volgens bestuursvoorzitter Mel Kroon geen probleem, zei hij eerder dit jaar. „De schuld groeit proportioneel met de omzet en de winst.” (ANP)