Ten minste 27 doden bij treinbotsing in Italië

Twee passagierstreinen botsten iets ten noorden van Bari frontaal op elkaar.

Beelden van de twee op elkaar gebotste treinen. Bij het ongeluk zijn ten minste tien mensen om het leven gekomen.
Beelden van de twee op elkaar gebotste treinen. Bij het ongeluk zijn ten minste tien mensen om het leven gekomen. AP via ANSA

Bij een botsing van twee passagierstreinen in het zuiden van Italië zijn dinsdag ten minste 27 mensen om het leven gekomen. Ook raakten 50 inzittenden gewond, zo meldt persbureau Reuters. De voertuigen reden frontaal op elkaar ter hoogte van een olijfgaard in de buurt van Bari, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Het is nog niet bekend hoe het incident, dat om half twaalf in de ochtend plaatsvond, kon gebeuren.

Volgens lokale autoriteiten reden de twee treinen van de maatschappij Ferrotramviaria op een enkel spoor tussen Corato en Andria toen ze op elkaar botsten. Eerste luchtbeelden tonen hoe de twee voorste wagons van beide voertuigen - die elk bestonden uit vier wagons - compleet verwoest en in elkaar gedrukt zijn. Onderdelen van de treinen, zoals metalen platen, zijn tientallen meters ver in het landschap terechtgekomen.

Twitter avatar leonard_berberi Leonard Berberi #Train crash in Southern #Italy: at least 11 killed, dozens injured (frame from @SkyTG24) https://t.co/cSGrQnCqgP

Reddingswerkzaamheden bemoeilijkt

De reddingswerkzaamheden worden bemoeilijkt doordat de botsing plaatsvond ter hoogte van een olijfgaard. Hulpteams en ambulances kunnen daardoor lastiger bij de plaats van het ongeluk komen. Er is ter plekke een veldhospitaal opgezet.

Over het enkele spoor tussen Corato en Andria rijden dagelijks tweehonderd treinen waarmee duizenden passagiers worden vervoerd, zo schrijft de Italiaanse krant Corriera della Sera. Momenteel wordt het traject uitgebreid naar een dubbel spoor. Uitbater is Ferrotramviaria, een privaat spoorbedrijf dat met treinen Bari, hoofdstad van Apulië, verbindt met kleinere plaatsen en een vliegvled in de regio.

De Italiaanse premier Matteo Renzi, die in Milaan op bezoek was, is teruggekeerd naar Rome om daar op de hoogte gehouden te worden van de laatste ontwikkelingen. Hij heeft in een eerste reactie gezegd dat hij alles in het werk gaat stellen om de oorzaak van de crash te achterhalen. De zwarte doos uit het voertuig is inmiddels geborgen.

Ferrotramviaria is inmiddels ook een onderzoek gestart, maar het is volgens het bedrijf nog te vroeg om conclusies te trekken over de toedracht. Volgens directeur Massimo Nitti is het echter “duidelijk dat één van de twee treinen niet op dat moment op dat spoor had moeten rijden”.