Tegen ‘Linkse’ bemoeienis

Nieuwe wet in Israël dwingt ngo’s de namen van buitenlandse donoren bekend te maken

Het Israëlische parlement heeft maandag een wetsvoorstel goedgekeurd dat ngo’s verplicht de identiteit van buitenlandse donoren openbaar te maken. Voorstanders zien de wet als een middel om buitenlandse inmenging in Israël tegen te gaan. Volgens critici is de wet gericht tegen organisaties die kritiek hebben op het rechtse regeringsbeleid.

De wet is ingediend door de rechts-nationalistische minister van Justitie Ayelet Shaked. Volgens het ministerie zijn er 27 ngo’s die meer dan de helft van hun geld uit het buitenland krijgen. Het merendeel betreft mensenrechtenorganisaties als Breaking the Silence, die worden gezien als links en kritisch zijn over het Israëlische beleid in de Palestijnse gebieden.

Rechtse organisaties in Israël krijgen geld uit het buitenland overwegend van (religieuze) particuliere donoren. Voor hen gelden de nieuwe regels niet. Die gelden alleen voor organisaties wier budget voor ruim de helft komt van buitenlandse regeringen of organisaties, zoals de Europese Unie. De VS en de EU hebben hun zorgen geuit over de wet. Israëlische ngo’s reageerden fel.

Premier Netanyahu noemde de wet „democratisch en noodzakelijk”. Eerder dit jaar verwees hij naar buitenlandse financiering van organisaties die een Palestijnse staat steunen. (Reuters)