Republikeinen verdenken Clinton van meineed

Volgens de Republikeinen strookt de verklaring van Hillary Clinton over het gebruik van een privéserver voor e-mails niet met FBI-bevindingen.

De Democratische presidentskandidate Hillary Clinton.
De Democratische presidentskandidate Hillary Clinton. Foto Adrees Latif/AFP

Twee Republikeinse leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben het ministerie van Justitie gevraagd een onderzoek te starten naar of Hillary Clinton meineed heeft gepleegd. De waarschijnlijk Democratische presidentskandidaat Clinton zou volgens haar politieke tegenstander hebben gelogen tijdens haar verhoor in het Congres over het gebruik van een privéserver voor e-mails.

Volgens Jason Chaffetz en Bob Goodlatte contrasteert de verklaring die Clinton heeft afgelegd met het bewijs dat de FBI heeft gevonden tijdens het onderzoek naar de privéserver, die in het huis van de Clintons staat en door Hillary werd gebruikt tijdens haar ambtsperiode als minister van Buitenlandse Zaken. De twee Republikeinen hebben daarom gevraagd het FBI-dossier van de zaak in te mogen zien.

Drie e-mails

Opvallend genoeg adviseerde de FBI juist vorige week dat Clinton niet vervolgd hoeft te worden, een advies dat ook het ministerie van Justitie overnam. Volgens FBI-directeur James Comey was ze “extreem onvoorzichtig”, maar zou er geen sprake zijn van “kwade opzet”. De FBI uitte wel flinke kritiek op de presidentskandidate; zo werd haar beoordelingsvermogen in twijfel getrokken en stipte Comey aan dat Clinton tegenstrijdige verklaringen had afgelegd.

Clinton zelf heeft altijd gezegd te geloven dat ze geen geheime informatie via de privéserver heeft verstuurd. Dat bleek volgens het FBI-onderzoek niet waar te zijn; in ieder geval drie e-mails die de Democrate via de server verstuurde bevatten geheime informatie.

Clinton vs. Trump

Republikeinen hebben de zaak vanaf het begin gebruikt om Clinton, die de Democratische nominatie nauwelijks meer kan ontgaan, weg te zetten als onbetrouwbaar en leugenachtig. De rijkdom van Hillary en haar man en oud-president Bill CLinton, en de schandalen die het powerkoppel in het verleden plaagden, helpen daar niet bij. Daar staat tegenover dat ook de vermoedelijke Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump door de Amerikaanse bevolking niet als heel betrouwbaar wordt gezien.