Oegandese oppositieleider op borgtocht vrijgelaten

Kizza Besigye had een video opgenomen waarin hij de huidige regering beschuldigde van verkiezingsfraude.

De voormalige presidentskandidaat na zijn vrijlating.
De voormalige presidentskandidaat na zijn vrijlating. AP / Stephen Wandera

De voornaamste Oegandese oppositieleider Kizza Besigye is na twee maanden op borgtocht vrijgelaten. Hij werd verdacht van hoogverraad, nadat hij had verklaard dat er was gefraudeerd met de verkiezingsuitslag. Ook internationale waarnemers hadden kritiek geuit op de stembusgang.

Twee maanden geleden won de zittend president Museveni de verkiezingen met officieel een steun van ruim 60 procent van de kiezers, Besigye eindigde als tweede met 35 procent. De oppositieleider hekelde het gebrek aan transparantie bij de verkiezingen, en beweerde dat kiezers waren omgekocht. Hij zei de verkiezingsuitslag te willen aanvechten bij het Oegandese hooggerechtshof. Vier dagen na de verkiezingen werd hij opgepakt.

Museveni’s voormalige lijfarts Besigye wacht nog op zijn strafzaak, de politie zou nog bezig zijn met het onderzoek. Voorlopig moet Besigye zich elke twee weken bij de rechtbank melden.

Lees ook: Museveni laat zich de macht niet afnemen

Niet alleen Besigye, ook internationale waarnemers hadden verklaard dat de oppositie structureel werd benadeeld tijdens de verkiezingen. Al tijdens het stemmen stonden Besigye en de andere oppositiekandidaat Amama Mbabazi onder huisarrest. Daarnaast was de stembusgang slecht georganiseerd, zo gingen sommige stemlokalen pas ‘s middags open. Volgens verkiezingswaarnemers van de EU was er sprake van een “gebrek aan transparantie en onafhankelijkheid” en een “sfeer van intimidatie”. Een radiozender die een interview met Mbabazi uitzond, werd daarna gesloten.

De zittend president Yoweri Museveni is sinds 1986 aan de macht, na een militaire coup. Hij hekelde ooit Afrikaanse leiders, omdat ze nooit willen vertrekken. In 2005 veranderde hij de grondwet om herkozen te kunnen worden. Op een persconferentie eerder dit jaar zei hij over zichzelf:

“Jullie kunnen niet zonder deze oude gerespecteerde heer, deze redder van jullie land.”