Obama roept op tot afwijzen wanhoop en verdeeldheid

De Amerikaanse president gaf een toespraak in Dallas bij een herdenking van de schietpartij, waarbij vijf agenten werden vermoord.

Barack en Michelle Obama voorafgaand aan de toespraak dinsdag, samen met oud-president George W. Bush.
Barack en Michelle Obama voorafgaand aan de toespraak dinsdag, samen met oud-president George W. Bush. Foto Kevin Lamarque / Reuters

De schietpartij in Dallas vorige week lijkt erop te wijzen dat er “een diepe breuklijn” door de Amerikaanse democratie loopt, maar burgers moeten dergelijke wanhoop resoluut afwijzen. Dat heeft president Obama dinsdag gezegd in Dallas bij een herdenking van de moordpartij.

Het staatshoofd prees het werk dat politieagenten dagelijks doen. Volgens Obama zijn zij altijd bereid om in actie te komen, waarbij zij vaak hun leven in de waagschaal leggen. Het is dankzij het dappere werk van agenten dat er niet meer doden te betreuren vielen, aldus Obama. De Amerikanen vragen volgens de president “te veel” van agenten en doen “zelf te weinig”.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Obama: ‘We ask too much of our police and too little of ourselves.’ #DallasMemorial

Obama stelde ook het racisme in de Verenigde Staten aan de kaak. Hij zei dat demonstranten die opkomen voor gelijkheid voor zwarte en witte mensen een punt hebben en niet genegeerd mogen worden. Obama zei dat vooroordelen nooit helemaal uit te roeien zijn en dat niemand volledig immuun is voor racisme.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk ‘Even those who dislike the phrase ‘Black Lives Matter’, should be able to hear the pain of Alton Sterling’s family.’ ~@POTUS

Bij de herdenking waren ook vicepresident Joe Biden en zijn vrouw aanwezig. Ook oud-president George W. Bush sprak bij de plechtigheid. Bij de ceremonie waren ook de familieleden en vrienden van de omgekomen politiemensen.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Barack Obama, Michelle Obama en George W. Bush, hand in hand, zingen Glory Glory, Hallelujah https://t.co/5RqpaRRLT7

Schietpartij

Micah Xavier Johnson schoot in de nacht van donderdag op vrijdag vijf politieagenten dood. Daarnaast raakten zeven anderen gewond. De schutter zou zo veel mogelijk witte mensen hebben willen vermoorden, uit vergelding voor het doden van zwarte burgers door politieagenten. Hij zou geen banden hebben met een terreurbeweging.

De schutter werd vrijdag uitgeschakeld door een robotbom, nadat onderhandelingen op niets waren uitgelopen. Later op de dag werd het huis van Johnson doorzocht. Daar werden wapens, munitie en materiaal om explosieven mee te vervaardigen aangetroffen. Ook vond de politie aantekeningen over gevechtstechnieken.

Lees ook: Dallas vreest ‘vergelding op vergelding’

Johnson diende van 2009 tot 2015 in het Amerikaanse leger. Hij werd van november 2013 tot juli het daaropvolgende jaar uitgezonden naar Afghanistan.