Negen maanden cel geëist tegen leden Hells Angels

De twee mannen, aangeklaagd voor wapenbezit, werden in april opgepakt tijdens een vechtpartij tussen motorbendes bij een Van der Valkhotel in Rotterdam.

Leden van Hells Angels rijden door het centrum van Sittard in maart 2014.
Leden van Hells Angels rijden door het centrum van Sittard in maart 2014. Foto ANP

Het Openbaar Ministerie heeft negen maanden cel geëist voor verboden wapenbezit tegen twee mannen die lid zijn van de motorbende Hells Angels. De mannen, 37 en 43 jaar oud, werden in april opgepakt bij een vechtpartij tussen de Hells Angels en de rivaliserende Mongols bij een Rotterdams Van der Valkhotel.

Justitie kon niet bewijzen dat de mannen betrokken waren bij de vechtpartij, waarbij ook een groot aantal schoten werden gelost. Daarom worden de mannen niet vervolgd voor mishandeling, maar aangezien de politie wel ongeregistreerde wapens en munitie aantrof bij de motorbendeleden thuis en op kantoor zijn ze aangeklaagd voor verboden wapenbezit.

Later op dinsdag moesten in de Rotterdamse rechtbank nog drie mannen voorkomen die werden aangehouden na de vechtpartij, waarbij in totaal 23 mensen werden gearresteerd. Zij worden wel verdacht van pogingen tot mishandeling, als enigen. Hun zaak wordt vermoedelijk inhoudelijk behandeld aan het einde van dit jaar.

Territoriumdrift

Volgens het OM is het onderzoek naar de toedracht van de vechtpartij nog altijd bezig. Op donderdag 7 april gingen zo’n dertig leden van de twee motorbendes elkaar te lijf in de bar en op de parkeerplaats van het Rotterdamse hotel. Justitie vermoedt dat de bendes hadden afgesproken en dat de confrontatie uit de hand liep. Daarbij raakte één persoon gewond.

Lees ook over de spanningen tussen motorclubs: Vechtende Mongols en Angels, dat is strijd om heerschappij

De strijd tussen de twee motorclubs komt voort uit territoriumdrift. Hells Angels voelt zich al jaren bedreigd door nieuwe, rivaliserende motorbendes die zich in Nederland vestigen. Buitenlandse motorbendes die naar Nederland komen hebben veelal een anti-Hells Angels houding, wat leidt tot grote spanningen tussen de verschillende bendes. De Mongols, oorspronkelijk uit Californië, staat bekend als een van meest gewelddadige motorclubs ter wereld.