‘Nederlandse vrouw ontsnapt uit handen van IS’

De Haagse Laura Hansen zou in september 2015 tegen haar wil door haar man zijn meegenomen naar Syrië.

Hansen tijdens een interview met Kurdistan 24
Hansen tijdens een interview met Kurdistan 24 Foto K24

Een Nederlandse vrouw zou zijn ontsnapt uit handen van terreurgroep IS. Dat meldt het Koerdische televisiestation Kurdistan 24. Het gaat om Laura Hansen, die in 1995 in Den Haag is geboren.

Hansen zou in september 2015 door haar man zijn meegenomen naar Syrië. De man beweerde dat hij met haar op vakantie ging en vluchtelingen wilde helpen. Hij haalde haar over mee te gaan naar Raqqa, de stad in Noord-Syrië die IS als hoofdstad van het zelfverklaarde kalifaat ziet. Daar werd ze vastgehouden in een huis dat werd bewaakt door mannen met geweren. Na een week werd Hansen overgebracht naar de Iraakse stad Mosul, eveneens in handen van IS.

Peshmerga

Dinsdag lukte het Hansen om te ontsnappen en zich over te geven aan Koerdische Peshmerga-strijders. Ze kreeg daarbij hulp van haar vader, die in contact was gekomen met Peshmerga. Hansen en haar twee kinderen van vier en één werden door de strijders opgevangen. De kinderen zijn gewond geraakt bij een bombardement. Over haar tijd in het ‘kalifaat’ van IS zegt Hansen:

“Ik probeerde elke dag te ontsnappen uit de hel waarin ik leefde”

Hansen bekeerde zich op 17-jarige leeftijd tot de islam en trouwde met een man die zij op een datingsite voor moslims had ontmoet. Aan K24 vertelt Hansen dat haar man gewelddadig was en dat buren regelmatig de politie moesten bellen, maar dat zij vanwege haar zwangerschap niet van hem wilde scheiden.

In 2011 was Hansen al een tijdje vermist, nadat ze was weggelopen uit een jeugdcentrum in Alphen aan den Rijn. Ze zat toen een maand ondergedoken bij een vriendin.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt geen informatie te kunnen geven over individuele gevallen, maar meldt wel dat het een vraag om hulp heeft gekregen van een Nederlandse vrouw in Irak. Nederland heeft een ambassade in Bagdad en een consulaat in Erbil, de hoofdstad van de Koerdische regio van Irak.